LBBW Bank CZ:
Do jaké nemovitosti investovat?


11. 10. 2012  22:57     tz     komentáře (0)

Podle odborníků LBBW Bank CZ je právě nyní vhodný čas na investice do nemovitostí, zejména pro vlastní bydlení. Ceny nemovitostí za poslední dva roky výrazně poklesly a sazby hypoték jsou aktuálně na historických minimech. Tato situace se nemusí opakovat. Jaké nemovitosti jsou nejvýhodnější a na co si při koupi dát pozor?





V

Ceny nemovitostí se v současné době pohybují na úrovni před začátkem nemovitostního boomu. „Ceny u bytů či domů v zajímavých lokalitách už výrazněji klesat nebudou. Naopak s pomalu rostoucím zájmem kupujících by mohlo opětovně dojít k mírnému zvyšování cen. To se týká zejména atraktivních bytů nebo lokalit, kde je nabídka bydlení omezená,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Naopak mírný pokles cen se dá ještě očekávat u starších panelových bytů nebo nových developerských projektů.

 

Investici do vlastního bydlení podporují i současné úrokové sazby u hypoték. „Ty jsou na svém historickém minimu a lze získat úrok pod 3 % pro nejčastěji volené fixace na tři a pět let. Tato situace však nemusí trvat dlouho,“ upozorňuje Boris Čuchran, člen představenstva LBBW Bank CZ. Oproti úrokovým sazbám v říjnu 2011 činí nyní v případě dvoumiliónové hypotéky se splatností na 20 let a fixací sazby na 3 nebo 5 let roční úspora na splátkách více než 3 000 Kč. Na úrocích celkem by tak teoreticky klient LBBW Bank (za předpokladu, Textové pole: Pět bodů jak vybrat správné bydlení: Lokalita: bydlení vybíráte na dlouhá léta. Mělo by tak plnit potřeby, které se v čase mění. Nikdy nepodlehněte koupi nemovitosti v lokalitě, o které nejste přesvědčeni, že je ta správná. Cena: konečná cena bydlení je vždy jedním z rozhodujících faktorů. Nejde jen o kupní cenu nemovitosti, ale také úrokové sazby u hypoték. Oba tyto faktory jsou nejlepší za poslední roky. Technický stav: zejména u starších bytů je důležité si zjistit stav konkrétní nemovitosti případně i domu, ve kterém je byt situován. Na první pohled nemusí být žádné závady viditelné. Tím spíše ale může překvapit, když se na schůzi vlastníků dozvíte, že je nutné navýšit fond oprav a zajistit novou střechu, zaplatit výtah apod. Energetické a provozní nároky: u každé nemovitosti, o kterou máte zájem, je dobré zjistit si informace o energetické náročnosti. U staršího bydlení postačí předchozí faktury za energie, u nového bydlení pomohou energetické štítky. Emoce: jeden z nejzásadnějších faktorů při hledání nového bydlení. V místě, kde budete chtít strávit podstatnou část svého života, se musíte cítit dobře. že po celou dobu splatnosti se úroková sazba nezmění) mohl ušetřit přes 61 000 Kč.

   

Největší zájem je o koupi bytů a domů „z druhé ruky“. Jde o nemovitosti většinou staré pouze pár let. Jako velmi zajímavé se také mohou jevit starší domy, případně historické byty v centru měst. Ty jsou většinou zajímavě řešené, nabízí velkorysý prostor, ale zároveň je nutné být obezřetný s ohledem na technický stav nemovitosti. Kvalitní makléř je vždy schopen podat informace a upozornit na možná rizika, která jsou s takovým bydlením spojená. Přesto se doporučuje ještě přizvat specializovanou inspekci nemovitosti. Jedná se o službu, která pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný technický stav nemovitosti a budoucí náklady na sanaci případných vad. Tím výrazně snižuje rizika koupě nemovitosti. „Někdy se říká „blahá nevědomost“, v případě nemovitostí však důsledky nevědomého rozhodování obvykle vedou k nečekaným, hlavně však k nepříjemným situacím. Ve hře jsou ne-li zdraví, tak velké finanční prostředky – ať už se jedná o dlouholeté úspory nebo o hypotéky s dlouholetou splatností,“ říká Luboš Káně, hlavní inspektor NEMOPAS.

 

Pokud hledáte bydlení nebo prodáváte nemovitost či řešíte hypotéku, dozvíte se další praktické rady v novém pořadu televize Prima Family „Nové hnízdo 2“. Každou neděli po obědě v říjnu a listopadu vám s prodejem nebo koupí nemovitosti poradí odborníci z RE/MAX, největší realitní kanceláře v Čechách, bankéři z LBBW Bank CZ vám poradí v oblasti hypoték a skutečný stav nemovitosti zjistí odborníci z Nemopas, poskytovatelé nezávislé technické inspekce nemovitosti.

 



LBBW Bank CZ: Do jaké nemovitosti investovat?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16610778688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více