Manipulace se sazbou Pribor? Ministerstvo financí a ČNB jsou ve sporu


13. 04. 2015  13:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zajímavá kauza se odehrává mezi Českou národní bankou a ministerstvem financí. Středem sporu je tvrzení náměstka ministra, že je zde důvodné podezření o manipulaci s důležitou sazbou PRIBOR.

Manipulace se sazbou Pribor? Ministerstvo financí a ČNB jsou ve sporu




Kdo má pravdu zatím nevíme. Zatímco ČNB tvrdí, že o žádných manipulacích neví a doručené údaje jsou často zkreslené či neprůkazné, náměstek ministra Martin Pros si stojí za svým. Nerozhořel se přitom konflikt jen mezi ČNB a ministerstvem, ale také mezi náměstkem Prosem a jeho ministrem Babišem. Ministr se přitom cítí být ze strany svého náměstka obejit.

Smyslem stížnosti a podání přitom je fakt, že manipulací se sazbou Pribor se měly údajně masově obohatit banky na úkor svých klientů. Od této sazby se totiž mají odvíjet sazby hypotečních úvěrů či dluhopisů. Pokud by se uvedené rozhodnutí potvrdilo, jednalo by se o jednu z největších polistopadových kauz týkající se bankovnictví a možných manipulací v tomto sektoru.

Zarážející na celé věci je i skutečnost, že se nemá jednat o iniciativu ministerstva financí jako takového, ale především o vlastní iniciativu náměstka ministra nominovaného za ČSSD Martina Prose. To by podporovalo i vyjádření ministra Babiše, který se od celé věci poměrně rázně distancoval. V každém případě by však vyvrcholení této věci mělo mít i politické důsledky.

Mezibankovní sazbu Pribor si stanovují přímo banky a konkrétní výpočet sazby má za úkol soukromá organizace. Dle tvrzení pana náměstka tak neexistuje účinný způsob kontroly této sazby a banky ji tak mohou za účelem výhodnějších podmínek ovlivňovat. Od této sazby se pak následně odvíjí i výše úrokových sazeb hypotečních úvěrů či jiných produktů. Argumentem náměstka je fakt, že zatímco sazby stanovené ČNB se pohybují na hraně nuly, sazba Pribor činí aktuálně 0,32 procenta.

Celou kausu budeme dál sledovat.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Manipulace se sazbou Pribor? Ministerstvo financí a ČNB jsou ve sporu

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více