Mobilní platby MasterCard Mobile registrují další obchodníky


11. 09. 2012  13:36     tz     komentáře (0)

Společnost MasterCard Europe společně s partnery ČSOB, Era, Wincor-Nixdorf a prvním obchodníkem, Slevomat.cz, představila v červnu 2012 vzdálené mobilní platby MasterCard Mobile. Na českém trhu bude tato služba fungovat od konce roku 2012, ale již nyní je o tuto aplikaci registrován velký zájem obchodníků. Uživatelům MasterCard Mobile přinese především jednoduchost, bezpečnost a pohodlí při placení.





MasterCard Mobile je v pokročilé fázi vývoje a testování. Aplikace pro chytré telefony bude přístupná zdarma všem držitelům karet. Umožní jim platit přímo z mobilu, pohodlně, bezpečně a se zárukami platebního systému MasterCard. V tuto chvíli dotváříme design aplikace tak, aby byla uživatelsky přívětivá. Rovněž se na ČSOB i nás obrací řada obchodníků, kteří by tuto metodu rádi nabídli svým zákazníkům. ČSOB nabízí již v tuto chvíli exkluzivně tento platební systém obchodníkům,“ uvedl Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

 

MasterCard Mobile chceme zprovoznit na konci roku pro více jak tisíc elektronických obchodů. Již nyní desítky obchodníků projevily zájem o propojení jejich mobilní aplikace s placením prostřednictvím aplikace MasterCard Mobile. Zájem si vysvětlujeme hlavně zvýšeným pohodlím a bezpečností plateb. Zároveň není potřeba integrace nového systému. Upgrade platební brány provede ČSOB zdarma, bez nutnosti zásahu obchodníka,“ uvedl Roland Katona, manažer Acquiringu a eCommerce Era, obchodní značky skupiny ČSOB.

 

Výhody aplikace MasterCard Mobile

Bezpečné platby prostřednictvím MasterCard Mobile bude již brzy možné používat na všech telefonech iPhone a Android. Postačí tedy pouze chytrý telefon a připojení k internetu, ať už mobilní nebo WiFi. Aplikace bude ke stažení a používání zdarma. Do budoucna přibydou v případě zájmu i tablety.

Uživatel si stáhne a aktivuje aplikaci. Poté zadá a aktivuje údaje o kartě a může platit. MasterCard Mobile tak nabízí několik výhod, které zvyšují pohodlí a zároveň i bezpečnost platby pro uživatele:

  • Pohodlná platba - uživatel nevyplňuje při platbě žádné své údaje ani nemusí s sebou nosit platební karty. Platbu zahájí např. sejmutím QR kódu, k dispozici ale bude mít i další možnosti. MasterCard Mobile také není nutné dobíjet.
  • Jednoduchá a bezpečná registrace -stačí pouze jakákoli platební karta, která se bezpečně aktivuje; k dalšímu použití karty pak uživatel přistupuje pomocí šestimístného mPINu.
  • Ochrana nákupu -garance platebního systému MasterCard zůstávají zachovány stejně jako u jiných plateb kartou MasterCard; například nedostane-li uživatel zásilku z elektronického obchodu, jednoduše požádá svou banku o vrácení peněz (tzv. charge back).
  • Ochrana uživatele -při ztrátě mobilu je aplikace chráněna heslem, které si uživatel může zvolit sám. Aplikaci je možné deaktivovat, aniž by bylo nutné blokovat karty, které tak uživatel může dále používat.
  • Široká dostupnost -již při startu se počítá s více jak tisícovkou elektronických obchodů, které budou dále narůstat. Rozšiřování je prakticky neomezené, protože internetové připojení je dnes široce dostupné a služba nepotřebuje poměrně nákladný platební terminál.
  • Přidané služby -aplikace bude nabízet další užitečné funkce pro uživatele, jako třeba seznam obchodníků, sledování historie transakcí a další.
  Příklady použití ·         Platby mobilním telefonem (mCommerce)

Přímo v mobilu půjde zaplatit i z jiných aplikací. Například v aplikaci jízdních řádů si zákazník vybere spoj a zaplatí prostřednictvím MasterCard Mobile jednoduchým zadáním mPINu. Jízdenku pak bude mít například v podobě QR kódu přímo v mobilu. Nemusí tedy nic tisknout. Díky MasterCard Mobile půjde i dobít mobilní telefon. V budoucnu bude MasterCard Mobile také umět zaplatit účty.

·         Nakupování na internetu (eCommerce)

Po standardním vytvoření nákupu na internetu si uživatel místo vyplňování karetních údajů zvolí MasterCard Mobile a sejme nabízený QR kód. Ve svém telefonu se mu prakticky ihned zobrazí komu a kolik zaplatit včetně žádosti o zadání mPINu.

·         Náhrada terminálu u drobných obchodníků

Podobně jako při platbách mobilním telefonem je možné použít peněženku i k přímé platbě u obchodníka. Obchodníkovi postačí chytrý telefon, na kterém při platbě ukáže QR kód zákazníkovi. Pak už platba probíhá jako v elektronickém obchodu a obchodník dostane okamžitě po skončení platby informaci o výsledku transakce na své zařízení. „Tento postup je vhodný zejména pro malé obchodníky, pro které nemá provozování standardního platebního terminálu smysl. Obchodníkovi bude stačit chytrý telefon, který poslouží jako klasický platební terminál. Tedy i lidé bez hotovosti budou moci nakoupit a jednoduše zaplatit díky MasterCard Mobile,“ upřesnil Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

Široké možnosti využití pro obchodníky

Služba MasterCard Mobile bude spuštěna na konci roku 2012. Všechny tři společnosti podílející se na službě budou společně rozšiřovat tuto aplikaci o další zajímavá použití tak, aby se maximálně rozšířil počet míst, kde je možné tuto bezpečnou a pohodlnou metodu platby využít. Obchodníci tuto metodu zatím chápou jako inovativní a revoluční pro jejich mobilní aplikace. Někteří také věří v potenciál získat nové zákazníky a nové možnosti propagace. QR kód lze jednoduše a levně umístit na plakáty, billboardy, vozy MHD atd. V některých případech také obchodníci očekávají snížení nákladů.

 

Služba se bude postupně rozšiřovat v průběhu následujícího roku o další možnosti placení, jako například:

·         Nákup jízdenek – včetně prezentování elektronických jízdních dokladů (odpadne tedy nutnost jejich tisku)

·         Platby ve vozech taxi

·         Platby mezi jednotlivci (peer to peer) – k přijetí platby bude stačit platební karta (příjemce nebude muset mít aplikaci)

·         Platby parkovného

·         Platby faktur, složenek

·         Platby v restauracích

·         Katalogové nakupování přes QR kódy

·         Interaktivní nakupování (položky nebo podmínky se budou zobrazovat na mobilu, uživatel je bude moci ovlivňovat)

 

„Těší nás dosavadní zpětná vazba, jak kreativně jsou obchodníci schopni službu využít. Celou řadu nápadů přinesl například Slevomat. Obrací se na nás ale i menší subjekty. Třeba rychlé občerstvení, kde si přímo v jeho aplikaci vyberete menu a při vyzvednutí jen ukážete mobil s QR kódem. Obsluha okamžitě ví, co vám má připravit. A protože už máte zaplaceno prostřednictvím MasterCard Mobile, placení vás nezdržuje,“ uvádí další příklad Miroslav Lukeš.



Mobilní platby MasterCard Mobile registrují další obchodníky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16616202256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více