Nejabsurdnější poplatek 2010 – tiskoví mluvčí bank hlasovali jinak než veřejnost


22. 12. 2010  13:47     ar     komentáře (0)

První kolo hlasování veřejnosti o nejabsurdnější bankovní poplatek 2010 je v plném proudu. Oslovili jsme proto 15 tiskových mluvčích bank a finančních institucí – zajímalo nás, jak vidí nejabsurdnější poplatky oni. Odpovědi nás překvapily, jelikož nejčastěji zmiňované poplatky byly zcela odlišné o těch, které reálně vadí bankovním klientům.





Hlasování veřejnosti na internetovém serveru www.bankovnipoplatky.com zatím vévodí všeobecně neoblíbený poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu (21,66 % hlasujících), následovaný poplatkem za zjištění účetního zůstatku přes bankomat (17,55 %) a poplatkovou sankcí za předčasně splacený úvěr (14,23 %; viz tabulka).  
Průběžné pořadí hlasování veřejnosti o nejabsurdnější poplatek 2010  
1. Poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu 21,66%
2. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat 17,55%
3. Poplatek za předčasně splacený úvěr 14,23%
Pozn.: Stav k 21. 12. 2010, 9:00. www.bankovnipoplatky.com
  Zajímavé je, že tiskoví mluvčí tuzemských bank a finančních institucí volili až na jednu výjimku (Branislav Cehlárik ze Citibank uvedl ve své odpovědi i poplatek za zjištění výpisu přes bankomat) zcela jinak než veřejnost. Mezi tiskovými mluvčími jsou nejneoblíbenější hned dva poplatky – poplatek za vložení variabilního (specifického) symbolu do příkazu k úhradě a poplatek za elektronický výpis z účtu. Oba shodně obdržely pět hlasů.  

Hlasování tiskových mluvčích finančních institucí:

 

1. - 2. Poplatek za vložení variabilního (specifického) symbolu do příkazu k úhradě (LBBW, Česká spořitelna, Volksbank, GE Money Bank, Home Credit)

 5x

1. - 2. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou (Volksbank, HSBC, Citibank, ZUNO, ČSOB)

 5x

3. - 7. Poplatek za připsání úroku (Česká spořitelna)

 1x

3. - 7. Poplatek za zrušení či změnu TP přes internetové bankovnictví  (Volksbank)

 1x

3. - 7. Poplatek za vedení hypotečního účtu (mBank)

 1x

3. - 7. Poplatek za zrušení či změnu trvalého příkazu přes internetbanking (Fio banka)

 1x

3. - 7. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat (Citibank)

 1x

Bez konkrétní odpovědi

(UniCredit Bank, Poštovní spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank)

 4x

Pozn.: TM Volksbank v hlasování uvedla 3 poplatky, TM Citibank 2 poplatky. www.bankovnipoplatky.com

   
  Poplatek za vložení variabilního (specifického) symbolu do příkazu k úhradě irituje především svou zjevnou nelogičností. „Možnost vložit variabilní, specifický nebo konstantní symbol, případně zprávu pro příjemce do příkazu k úhradě je naprostá samozřejmost a součást služby platebního styku. Klientovi a i příjemci to dává možnost blíže identifikovat danou platbu,“ vysvětlila nám svou volbu mluvčí LBBW Martina Lambert. „Dle našeho názoru je skutečně zcela absurdní za tuto součást poskytované služby požadovat dodatečný poplatek,“ dodala.   Totožný názor má i Pavel Zúbek z GE Money Bank: „Existence tohoto poplatku z uvedeného seznamu mě překvapila, ani jako běžný bankovní klient jsem se s poplatkem za vložení variabilního symbolu do příkazu k úhradě nesetkal. Ten mi skutečně připadne nadbytečný.“   Nesmyslnost tohoto poplatku je až pozoruhodná. Bez vložení variabilního / specifického symbolu v určitých případech hrozí, že podstata již tak zpoplatněné služby, tj. převodu peněz od klienta A ke klientovi B, neproběhne hladce. Jak nám sdělila Eva Řimnáčová z Home Credit, tento číselný symbol je určující pro identifikaci platby, v mnoha případech nedílná součást platebního příkazu, bez jeho použití se klient prostě neobejde. „Pokud by jej klient nezadal, platbu nebude možné připárovat k jeho účtu a vystavuje se možnému postihu za pozdní platbu. Banka nemá s vložením variabilního symbolu žádné náklady navíc, proto je účtování tohoto poplatku naprosto nesmyslné,“ napsala v odpovědi na naši otázku Řimnáčová.   Na pomyslném stupni vítězů se u tiskových mluvčích umístil i evergreen mezi poplatky, a sice poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou. Není se čemu divit – na jedné straně banky motivují klienty k samostatnosti (za účelem snižování nákladů), na druhé straně toto jednání penalizují nesmyslnými poplatky. „Vzhledem k tomu, že finanční instituce výrazně podporují využívání informačních technologií ve vztahu s klientem, je pro mne v tomto roce vítězem poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou,“ souhlasí Petr Plocek z HSBC. Druhou věcí, která by neměla být opomenuta, je, že tato služba pro banku nepředstavuje takřka žádné náklady. „Ano, kuriózní jsou poplatky, které banku nestojí vlastně nic. Třeba právě ten za elektronický výpis,“ vystihuje Pavla Renčínová, tisková mluvčí nově vzniklé Zuno Bank.    Všechny odpovědi tiskových mluvčích naleznete na zde.   Anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek pořádá již od roku 2005 server www.bankovnipoplatky.com. Hlasovat můžete i vy, a to zde. První kolo hlasování probíhá do 31. 1. 2011 a vzejde z něho 5 poplatků, které si to ve finálovém hlasování rozdají o titul nejabsurdnějšího bankovního poplatku roku 2010.   Tabulka – tiskoví mluvčí bank, kteří hlasovali v naší minianketě:
Banka TM
Citibank Branislav Cehlárik
Česká spořitelna Kristýna Havlingerová
ČSOB Pavla Hávová
Fio banka Ján Franek
GE Money Bank Pavel Zúbek
Home Credit Eva Řimnáčová
HSBC Petr Plocek
Komerční banka Monika Klucová
LBBW Martina Lambert
mBank Ivana Buriánková
Poštovní spořitelna Denisa Salatková
Raiffeisenbank Tomáš Kofroň
UniCredit Bank Tomáš Pavlík
Volksbank Lucie Hálová
Zuno Bank Pavla Renčínová
 


Nejabsurdnější poplatek 2010 – tiskoví mluvčí bank hlasovali jinak než veřejnost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16626859872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více