Německý ústavní soud trhům ulevil, ale jen na chvíli


08. 09. 2011  11:13     Jan Bureš     komentáře (0)

Na první pohled včerejší zisky akcií vypadaly impozantně. Německý DAX vyskočil o více jak 4 % po té, co dal německý ústavní soud zelenou evropským záchranným mechanismům (EFSF). Těžko ale v tuto chvíli čekat trvalejší úlevu. Riziko, že některá z členských zemí reformy EFSF zablokuje, je stále vysoké. I když reformy projdou, na eurozónu se bude jako bumerang vracet zpátky řecký problém.





Za prvé proto, že řecké hospodářství kvůli úsporám krvácí a má výrazně nižší daňové příjmy, než s čím počítal Mezinárodní měnový fond (MMF). Celý druhý balík řecké pomoci navíc může ohrozit nízká účast soukromých věřitelů (mají se přihlásit do zítřka). Pokud se pomoci nezúčastní 90 % všech soukromých věřitelů s řeckými dluhopisy se splatností do roku 2020, budou propočty MMF opět stát na vodě. Sázet na rychlý návrat býků do arény je tak v tuto chvíli minimálně předčasné.

.

Dnes bude zajímavé, jak se s napjatou situací v eurozóně vypořádá na svém zasedání Evropská centrální banka (ECB). V tuto chvíli je jasné, že zvyšování sazeb v dubnu a v červenci nebylo nejlepším nápadem. Centrálním bankéřům se ale nebude chtít překotně měnit směr a pravděpodobně vyšlou řadu neutrálních signálů. Eventuální pokles úrokových sazeb se může na stůl vrátit až ke konci tohoto roku. Důležitější ale bude, jaký postoj na trzích zaujme ECB k pomoci Španělsku a Itálii. Bez nákupů ECB by ale především italské výnosy těžko zůstaly dlouho pod 6 %. Problém je, že netransparentní intervence ECB jsou trnem v oku německým centrálním bankéřům a investoři si proto nemohou být jisti, že Itálie a Španělsko budou mít podporu centrální banky i v budoucnu. Právě na tuto otázku se pravděpodobně soustředí většina zvídavých dotazů novinářů na tiskové konferenci.


Německý ústavní soud trhům ulevil, ale jen na chvíli

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16655544960

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více