OBČANSKÉ PORADNY - Kazuistika č. 2:
Problém s předlužením


26. 01. 2012  13:52     Obcanskeporadny.cz     komentáře (0)

Přinášíme vám další zajímavý materiál, v němž se můžete dozvědět odborné rady využitelné při řešení problémů, které mohou potkat každého - třeba i vás. Seriál občanské poradny bude na našem webu vycházet pravidelně...





Výchozí situace: Problém s předlužením.

 

Popis problému:

Celkový stav mého dluhu je 216 500 Kč. Z toho 100 000 Kč je konsolidační úvěr u GE MONEY BANK-měsíční splátka = 1 715kč. Další úvěr je u M Bank -31 000 Kč – měsíční splátka = 805 Kč. Další úvěr je kreditní karta CITI od CITIBANK – 32 000 Kč – měsíční splátka = 1 700 Kč. Další úvěr je stříbrná kreditní karta HOME CREDIT – 30 000 Kč – měsíční splátka = 1 200 Kč. Další úvěr je HOME CREDIT – 5 000 Kč – měsíční splátka = 499 Kč. Další úvěr je kreditní karta FUTURO od ESSOX – 18 500 Kč – měsíční splátka = 1 200 Kč. Takže celkový součet měsíčních splátek 7 119 Kč. Bydlím v družstevním bytě, členský podíl je napsaný na mne. Bydlení mne stojí 3 100 Kč + 580 Kč inkaso = 3 680 Kč. Platím si životní a úrazové pojištění 303 Kč/měsíc. Měsíčně provolám 500 Kč. Více než rok jsem nezaměstnaný a můj příjem je momentálně 2 000 Kč hmotná nouze + 2 450 Kč příspěvek na bydlení. Před rokem jsem prodal auto, tak jsem to do prosince 2010 splácel. Peníze ale došly a teď mám problém se splácením. Psal jsem na všechny firmy, ale vůbec nereagují. Zatím jsem dostal dva dopisy s upozorněním na dlužnou částku a to od CITIBANK a od HOME CREDIT. Prosím, poraďte, co mám dělat, jestli si mám zažádat o osobní bankrot anebo prodat svůj byt (2+kk, Karviná, hodnota 550 000-600 000 Kč). Zájem o byt má můj bratr, ale ten by za ten byt mohl dát 500 000 Kč formou hypotéky a nechal by mne tam 2 roky bydlet.

.

Dlouhodobý cíl: být bez dluhů. Krátkodobý cíl: zjistit, jak řešit situaci s dluhy.   . UKAŽTE BANKÁM, CO SI MYSLÍTE O POPLATCÍCH!

Intervence:

Protože jste nezaměstnaný a váš příjem nepostačuje ani na splacení 30% dluhů, nelze řešit oddlužení plněním splátkového kalendáře viz § 412 insolvenčního zákona (1) Po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen a) vykonávat přiměřenou výdělečnou činnost a v případě, že je nezaměstnaný, o získání příjmu usilovat; nesmí rovněž odmítat splnitelnou možnost si příjem obstarat.

Oddlužení by se muselo řešit prodejem majetku.

 

Možnosti řešení:

1) Požádat o oddlužení formou zpeněžení majetkové podstaty.

2) Prodat bratrovi byt sám a pak uhradit dluhy.

 

Prognóza:

1) Jedná se o poměrně rychlé vyřešení situace, dluhy by se při povolení oddlužení už nenavyšovaly. Riziko je v tom, že oddlužení bude povoleno později a dluhy se tak navýší, že je budete schopen splatit jen ztěží a situace se tak zkomplikuje.

2) Výhodou je, že byste měl dva roky ještě kde bydlet, zároveň byste pomohl bratrovi, a zbavil se všech dluhů najednou. Rizikem je možné navýšení dluhů pokud se situace s prodejem protáhne.

 

Zpětná vazba:

Uživatel se rozhoduje pro variantu č. 2.Naštěstí dluhy TEĎ nejsou až tak vysoké, a mohl by se jich zbavit všech najednou. Bude mít ještě dva roky zajištěné bydlení, možná, se podaří do té doby sehnat si práci. Rada: Nezapomeňte sepsat smlouvu o prodeji bytu a právu v něm ještě dva roky bydlet. Situaci ale řešte co nejrychleji, aby se vám dluhy nenavýšily tak, že byste je už nebyl schopen splatit ani prodejem bytu, což se může velmi rychle stát. Už jste porušil smlouvy o splácení a vaši věřitelé mají právo požadovat splacení celého dluhu najednou + sankce. Navíc vám může kdykoliv přijít od soudu platební rozkaz, a to už bude částka navýšená. Je vhodné se s věřiteli domluvit, a přímo jim říct o svém záměru splatit najednou celý dluh. Chce to ale jednat co nejrychleji.

 

Citované zdroje:

Výpověď uživatele, Insolvenční zákon.



OBČANSKÉ PORADNY - Kazuistika č. 2: Problém s předlužením

Diskutovat (0)