Penzijní reforma:
Jak se komu vyplatí a proč?


28. 04. 2011  22:27     Petr Milata     komentáře (0)

Podle výsledků orientačních propočtů ČSOB Penzijního fondu Stabilita by byl opt-out při dnes uvažovaném nastavení penzijního systému atraktivní volbou především pro nadprůměrně vydělávající občany. Pro nízkopříjmové kategorie, cca do 15 000 Kč měsíčně, se jeví výhodnější zůstat v průběžném systému a eventuální úspory směřovat do třetího pilíře (penzijní a investiční fondy, stavební spoření, atd.). Středněpříjmové skupině by se opt-out vyplatil při delších horizontech spoření.





„Pro středněpříjmové kategorie, kde se plat pohybuje v rozmezí 20 - 40 000 korun měsíčně, bude volba kriticky záviset na délce akumulační fáze (2. pilíř se zdá být výhodným při minimálně 15letém investování) a na výši čistého zhodnocení,“ uvedl Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita s tím, že například lidem s průměrným příjmem se při čistém výnosu 1% opt-out vyplatí až po přibližně 27 letech, zatímco při čistém výnosu 4 % se tato doba zkrátí přibližně na 15 let.   Vysokopříjmovým kategoriím obyvatel se vyplatí vyvázat se částečně z prvního a vstoupit do druhého pilíře již při vyhlídce na dobu investování, která nebude kratší než pět let. “Výhodnost reformy pro občany je z velké míry závislá na parametrizaci dnes stále neznámých, ale důležitých detailů reformy,“ sdělil Karel Svoboda.   Finální propočty výhodnosti participace na jednotlivých pilířích budou ovlivněny nastavením zejména následujících parametrů:
  • parametry pro výpočet důchodu v PAYG systému
  • srážkou výše důchodu z PAYG systému po vstupu klienta do druhého pilíře
  • Skutečně dosahovanými výnosy ve 2. pilíři
  • Vývojem reálných mezd a nastavením valorizace důchodů v PAYG
  • Nastavením podmínek pro čerpání dávek z fondového systému
„Pro úspěch reformy bude klíčová informovanost a kvalitní poradenství, zejména pro lidi s průměrným a mírně nadprůměrným příjmem,“ uzavřel Karel Svoboda. -------- GRAFY NAJDETE V PŘÍLOZE


Penzijní reforma: Jak se komu vyplatí a proč?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16682356272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více