Pesimističtí Češi:
více než polovina očekává úrokovou sazbu hypotéky nad 3 %


17. 04. 2018  00:15     tz     komentáře (0)

Lidé vnímají postupný růst úrokových sazeb, ke kterému dochází po období jejich dlouhodobého poklesu. Přesto jsou jejich očekávání překvapivě vysoko nad únorovým průměrem.

Pesimističtí Češi: více než polovina očekává úrokovou sazbu hypotéky nad 3 %




Pokud byste si teď šli vyřizovat hypotéku, úroková sazba kolem pěti procent by vás nepřekvapila. Alespoň tak to vidí tisícovka respondentů oslovených v průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Z výsledků průzkumu vyplývá, že 64 % Čechů, kteří by si nyní šli žádat o hypotéku s pětiletou fixací, by očekávalo úrok ve výši přesahující 3 %. To je více než průměrná únorová sazba, která se pohybovala okolo 2,3 %.

Téměř 40 % oslovených by dokonce očekávalo úrokovou sazbu hypotéky přesahující 5 %. Optimističtější výhled přibližuje předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny Jan Jeníček: „Můžeme předpokládat, že koncem tohoto roku se bude úročení úvěrů na bydlení pohybovat okolo 3 %. Domnívám se však, že tuto hranici se poskytovatelé budou snažit nepřekračovat.“

Předpokládané navyšování úrokových sazeb lidi motivuje k tomu neotálet a vyřizovat si financování co nejdříve. To se projevuje i v aktuálních číslech poskytovatelů úvěrů. Například Raiffeisen stavební spořitelna uzavřela za první kvartál tohoto roku o téměř 24 % úvěrových smluv více než v předchozím roce. V lednu pak spořitelna poprvé v historii překonala hranici 1 milionu korun u průměrné výše úvěru.

„RSTS je i přes postupný růst úrokových sazeb na trhu stále jedním z nejvýhodnějších poskytovatelů hypotečních úvěrů, vždyť náš úvěr se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka nabízíme už od 1,98 % ročně. V prvním čtvrtletí tohoto roku jsme v úvěrové oblasti dosáhli mimořádných obchodních výsledků, a to jak v hypotečních, tak v menších úvěrech na rekonstrukce a modernizace. Skvělé výsledky jsme zaznamenali i v oblasti stavebního spoření, kde za první čtvrtletí pozorujeme meziroční nárůst o více než 25 %,“ doplňuje Jan Jeníček.

 

Graf_sazby u hypoték  


 



Pesimističtí Češi: více než polovina očekává úrokovou sazbu hypotéky nad 3 %

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více