Pojištění vkladů se zvyšuje do 50.000 EUR


11. 11. 2008  13:18     ČTK     komentáře (0)

PS dnes ve zrychleném projednávání schválila vládní novelu bankovního zákona, která zvyšuje ochranu bankovních vkladů. Nově budou pojištěny vklady až do částky 50.000 eur, tedy asi 1,25 milionu korun.





Poslanecká sněmovna dnes ve zrychleném projednávání schválila vládní novelu bankovního zákona, která zvyšuje ochranu bankovních vkladů. Vláda ji předložila kvůli současnému dění na finančních trzích. Nově budou pojištěny vklady až do částky 50.000 eur, tedy asi 1,25 milionu korun. Dosud byl tento limit poloviční.

 

Nově bude také pojištěn celý vklad, zatímco dosud to bylo jen 90 procent. Případné náhrady by klientům vyplácel Fond pojištění vkladů, do kterého banky přispívají. Pojištění se nevztahuje na vklady samotných bank, zahraničních bank, finančních institucí, zdravotních pojišťoven a státních fondů.

Schválení novely neznamená podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky nějaké přiznání krize bankovního sektoru v ČR. "Spíše se jedná o uklidnění situace," uvedl. Podle něj je výše náhrad dostatečná, protože pokrývá 97 procent všech vkladů, což je velmi blízko stoprocentním garancím, ke kterým přistoupili některé evropské země. Stoprocentní garance například oznámily Rakousko, Německo nebo Slovensko.

V případě odškodnění se však peníze klienta na více účtech u jedné banky sčítají a odškodnění je omezeno právě hranicí 50.000 eur. Pokud má naopak účty u více bank, v každé bance pro jeho peníze platí limit 50.000 eur.

Novelu podpořilo všech 171 přítomných poslanců ze všech stran. Přestože šlo o vládní návrh, podpořila ho i opoziční sociální demokracie. Její místopředseda a stínový ministr průmyslu Milan Urban zdůvodnil podporu tím, že návrh podpoří důvěru občanů v tuzemské banky. Nevyloučil však, že ČSSD přijde s návrhem, aby se pojištění zvýšilo na 100.000 eur, tedy asi 2,5 milionu korun. Ministr financí Miroslav Kalousek sněmovně poděkoval za věcný a racionální přístup. Dodal, že na půdě Evropské komise bude projednávána směrnice, která by měla navýšit garanci vkladů na 100 000 euro. "Já bych s tím souhlasil za předpokladu, že by to byl strop," podotkl k návrhu.

Hlasování a jeho výsledek označil premiér Mirek Topolánek před novináři za "unikátní situaci". Opozice by podle něj ale jen těžko vysvětlovala, že chce zvýšení garancí vkladů až od částky převyšující 2,5 milionu korun, jak zněl původní sociálnědemokratický návrh. "Kdo z vás na to má? Já si myslím, že se tím jasně ukazuje, pro koho by to bylo," podotkl předseda vlády. Dosavadní Fond pojištění vkladů by podle něj navíc tyto vyšší garance nepokryl. Pokud by bylo skutečně potřeba jej využít, musela by vláda z peněz daňových poplatníků fond doplnit.

Zpravodaj k novele Michal Doktor (ODS) v rozpravě před poslanci zdůraznil, že průměrný vklad na jednoho člověka představuje asi 220.000 korun. Jakékoli vyšší pojištění než navrhovaných asi 1,25 milionu by tedy podle něj bylo zajímavé jen pro vybrané lidi.

Předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek vyzval začátkem října vládu, aby se zaručila za všechny soukromé vklady v bankách, jako tu učinilo například Německo nebo Rakousko. Jako jeden z důvodů uvedl to, že hrozí odliv peněz z českých bank do německých nebo rakouských.

Vládní i bankovní představitelé ujišťují, že banky v tuzemsku jsou ve velmi dobré finanční kondici a celé odvětví je stabilní a bez problémů. "Bankovní krize ve světě již není na pořadu dnes," uvedl dnes například generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman. Podle něj se situace nijak závažně vůbec nedotkla a nedotýká tuzemských bank.

I podle České bankovní asociace jsou české banky zdravé a zvýšení limitu pojištění vkladů je spíše psychologickým opatřením ve vztahu ke klientům. "V ČR se nejedná o reálný problém bankovního sektoru, který by bylo nutné urychleně řešit - nicméně v evropském kontextu je to krok nevyhnutelný," uvedl výkonný ředitel asociace Petr Špaček.

Ve Fondu pojištění vkladů je nyní zhruba deset miliard korun. Za dobu své existence fond vyplácel náhrady vkladatelům 12 bank v celkové výši 25,5 miliardy korun. "Vzhledem k tomu, že zvýšení garanci pomáhá bankám, bylo by logické, aby se banky na tomto kroku také podílely a zvýšily odvody do Fondu pojištění vklad," uvedl Hatlapatka. Za loňský rok banky přispěly do fondu sumou 1,7 miliardy korun. Například Česká spořitelna loni fondu zaplatila 443 milionů korun, ČSOB 430 milionů korun nebo Raiffeisenbank 80 milionů korun.

Některé banky působící v Česku již ručí svým klientům za mnohem vyšší částky, což ovšem souvisí s tím, že podléhají regulaci v jiných evropských zemích. Například díky vyšším zárukám v Nizozemsku mají větší záruky za vklady i klienti ING Bank. Vyšší záruky za vklady tak mají i klienti tuzemské Citibank, která má sídlo v Irsku. Pobočka britské HSBC v Praze pak ned8vno zvýšila pojištění vkladů na 100 procent z 50.000 britských liber (asi 1,56 milionu korun).

Celý text na:

http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=343609



Pojištění vkladů se zvyšuje do 50.000 EUR

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16613357808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více