Poradna serveru BP:
Smluvní pokuta musí být sjednána


04. 05. 2015  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje našeho poradce, zda musí zaplatit tzv. smluvní pokutu splátkové společnosti, když žádná pokuta smluvená nebyla. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Smluvní pokuta musí být sjednána




Splátková společnost totiž chtěla čtenáře a svého klienta sankcionovat zato, že špatně vyplnil variabilní symbol, přesto částku uhradil včas. I přes překlep ve variabilním symbolu společnost platbu urychleně identifikovala a klientovi zaslala jen výzvu k platbě poplatku za špatně vyplněný variabilní symbol. Jelikož se čtenáři zdála podobná sankce absurdní, prošel si smlouvu o půjčce a žádnou podobnou sankci tam nenašel. Stejně tak nenašel sankci ani ve všeobecných smluvních podmínkách, které platily v době sjednání půjčky a uzavření smlouvy.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám hrozně velkou prosbu. Potřeboval bych odpovědět na svůj dotaz, který velmi důležitý. Jde totiž o několik tisíc korun. Začnu od začátku. Sjednal sem si se splátkovou společností půjčku. Tu jsem řádně platil po malých splátkách. Jednou se mi však podařilo překlepnout ve velmi dlouhém čísle variabilního symbolu a platbu jsem takto odeslal. Několik týdnů se nic nedělo, až následně mi přišla výzva k úhradě smluvní pokuty ve výši 4000,- Kč. Jako důvod v té výzvě uvedli chybu ve variabilním symbolu. Tedy zato, že jsem se spletl v čísle, které si oni vymysleli a přesto, že splátka byla řádně uhrazena, mám platit tolik tisíc korun. Proto jsem se podíval do smlouvy o půjčce i do všeobecných podmínek, které byly platné v době podpisu půjčky a zjistil jsem, že tam vůbec žádná taková sankce nikde sjednána není. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, aby mohla společnost uplatnit smluvní pokutu, musí to být pokuta skutečně smluvní. Jiné ani společnost uplatňovat nemůže. Pokud tato pokuta nebyla smluvena a to výslovně, ideálně přímo ve smlouvě, pak ji společnost uplatnit nemůže. Uvedený spekulativní postup něco vypovídá o charakteru této společnosti. Spíše mi to připomíná velmi častý postup těchto firem, které uplatní třeba i pokutu či poplatek na který nemají nárok a zkouší, zda ji klient zaplatí dobrovolně. Pokud ano, mají vyděláno, pokud ne, tak to dál neřeší. Navíc je zde i spekulativní to, zda překlep ve variabilním symbolu u běžné platby je takovým proviněním aby se za něj měla uplatňovat takto vysoká pokuta. Je zřejmé, že chybou ve variabilním symbolu nebyla společnost nijak poškozena. Dokonce byla i řádně a včas zaplacena povinná splátka. Jediné co se stalo bylo, že se jen společnosti ztížila identifikace platby. Tato platba však byla identifikována, což dokazuje dopis a výzva, kterou Vám společnost zaslala.

Doporučujeme nic neplatit, dále pouze splácejte splátky, které jsou dohodnuty a další postup nechte na této společnosti.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE V NAŠÍ SEKCI VRBA!



Poradna serveru BP: Smluvní pokuta musí být sjednána

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více