Pozor na zkratku DCC při výběru z bankomatu nebo při platbě kartou


03. 07. 2017  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Přicházejí prázdniny a s nimi i sezóna dovolených. Lidé už se dle průzkumů neobávají v zahraničí platit kartou, nebo kartou vybírat z bankomatu. I přes bezpečnost tohoto způsobu placení existují rizika.

Pozor na zkratku DCC při výběru z bankomatu nebo při platbě kartou




Lidé už se platit kartou v zahraničí nebojí. Stejně tak se neobávají ani vybírat kartou ze zahraničního bankomatu. Lidé jsou navíc poměrně dobře informovaní o poplatcích, které jsou s tímto způsobem plateb spojené.

I v zahraničí platí, že při platbě kartou klienti za tuto platbu většinou žádný poplatek neplatí. Nicméně některé banky uplatňují na tyto zahraniční transakce horší kurz, oproti kurzům standardně uplatňovaným. Stejně tak platí, že každý poplatek, jako je tomu například u výběru ze zahraničního bankomatu, musí mít banka uveden ve svém sazebníku. U některých bank takový poplatek vyhledáte velmi rychle, tedy zejména v případě menších bank, nebo bank nízkonákladových, které mají velmi stručné a přehledné sazebníky. U jiných bank vám bude trvat vyhledání déle. Platí však v některých případech, že i když si všechny poplatky dohledáte u své banky, může být cena platby či výběru v zahraničí nakonec jiná. Proč?

DCC se vám prodraží

Zkratka DCC znamená Dynamic Currency Conversion. V případě platby kartou, nebo v případě výběru z bankomatu, se ihned částka přepočte na koruny. Klient tak sice ví, jakou částku vybíra, nebo platí, ale na druhou stranu za tuto výhodu uhradí náklady v podobě horšího kurzu při přepočtu místní vybrané nebo placené měny na koruny. Důvodem je, že kurz v takovém případě stanoví místní provozovatel bankomatu nebo platebního systému.

Ve standardním případě totiž dochází k přepočtení cizí měny na koruny až příslušnou bankou, která realizuje přepočet s ohledem na svůj kurzový lístek a pravidla směny, což bývá pro klienty samozřejmě mnohem výhodnější.

Pokud tedy při placení kartou uvidíte na displeji platebního termínálu, nebo na displeji bankomatu výše uvedenou zkatku DCC, raději tímto způsobem neplaťte, nebo dané nastavení změňte na standardní.



Pozor na zkratku DCC při výběru z bankomatu nebo při platbě kartou

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více