Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana:
Výživné na dítě nelze započítávat na jiné dluhy


03. 05. 2023  08:49     Miroslav Zeman     komentáře (2)

PRÁVNÍ PORADNA MGR. MIROSLAVA ZEMANA: Výživné na dítě je určeno přímo na jeho péči, stravu a další potřeby. Je tak určeno přímo dítěti. Na výživné nelze započítávat žádné jiné dluhy ani závazky.

Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Výživné na dítě nelze započítávat na jiné dluhy




Jakékoliv ujednání, které by vedlo k tomu, že proti výživnému bude uplatněn zápočet nějaké pohledávky či dluhu, je o počátku neplatné. Výživné je přednostní pohledávkou a má tak přednost před jakýmikoliv jinými pohledávkami. Následující případ ukazuje, že nelze dítě připravit o peníze kvůli dluhu jeho rodiče. Jednalo by se o zcela protiprávní úkon.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, rozvádíme se s manželem a dohodli jsme se na výživném 2000,- Kč. Manžel mi prý ale začne výživné na syna vyplácet, až mu splatím dluh, kdy jsem si na jeho jméno vypůjčila u České spořitelny na ojeté auto, které mi nyní zůstane. Prý mi tak výživné dávat nebude a bude z toho splácet půjčku. Pro mě je to ale problém, protože nemám pro syna dost peněz na školku a další věci, vůbec nevím jak to teď po rozvodu udělám. Manžel si trvá na svém a prostě mi nic platit nebude, že jsem se neměla zadlužovat. Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpověď Mgr. Miroslava Zemana:

Přeji příjemný den, děkuji za Váš dotaz v naší právní poradně. Předně platí, že na výživné na své dítě máte nárok, resp. tento nárok má samotné dítě. Je to pohledávka dítěte za otcem a pokud se rodiče nedohodnou, nebo řádně vyživovací povinnost neplní, rozhodne o ní či jí vymůže soud. Chápu pohledávku otce, že chce, aby jste mu částku zaplatila, ale to musí případně řešit jiným způsobem a ne si svévolně splátky započítávat proti výživnému na své dítě. Z pohledu práva se jedná o protiprávní jednání a pokud podáte návrh na soud, veškeré dlužné výživné soud otci naúčtuje, resp. mu uloží povinnost veškeré platby uhradity a to i zpětně. Zpětně lze vymoci výživné dokonce až tři roky zpětně. Trvejte tak na okamžité povinnosti úhrady výživného ze strany otce bez jakýchkoliv podmínek. Pokud otec nebude souhlasit, pak se bez obav obraťte na soud, který o platbách výživného rozhodne rozsudkem a to už bude muset otec dodržovat.

PRÁVNÍ PORADNU ZAJIŠŤUJE PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY WWW.PROFIPRAVNIK.CZ



Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Výživné na dítě nelze započítávat na jiné dluhy

wagdyrezkelsheikh@gmail.com
Pozornost. Jsem pan Wagdy Rezkel Sheikh. Pracuji s Vystar Credit Union Bank Florida USA. poskytuj...
wagdyrezkelsheikh@gmail.com
Pozornost. Jsem pan Wagdy Rezkel Sheikh. Pracuji s Vystar Credit Union Bank Florida USA. poskytuj...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16529441648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více