Předvolební návrhy favorita voleb v Polsku působí těžkou hlavu investorům


22. 10. 2015  14:35          komentáře (0)

Pavel Kopeček, portfolio manažer, ČSOB Asset Management, komentuje nadcházející parlamentní volby v Polsku, které nás čekají tento víkend.

Předvolební návrhy favorita voleb v Polsku působí těžkou hlavu investorům




Polské volby jsou zajímavé hned z několika důvodů. Současná proevropská vláda svůj mandát pravděpodobně neobhájí, a to i přes velice příznivý ekonomický vývoj během své osmileté vlády. Nesilnější opoziční strana a favorit voleb, Právo a spravedlnost (PiS), se netají svým euroskeptickým pohledem a zamýšlenými výraznými změnami v hospodářské politice. Právě předvolební návrhy působí těžkou hlavu investorům, především akcie bank negativně reagovaly na možné zavedení speciální bankovní daně a palčivé způsoby řešení hypoték ve švýcarských francích.

Není náhodou, že navrhované změny připomínají maďarský scénář premiéra Viktora Orbána. I kdyby se PiS podařilo sestavit jednobarevnou vládu, střet s realitou nakonec může vést k obroušení některých hran, navzdory silným předvolebním prohlášením. Koaliční vláda s některou z menších stran může přinést podobný efekt, který mohou investoři po předchozí panice dokonce ocenit. Nesmíme totiž zapomínat, že velkou část předvolebních návrhů již investoři strávili a realita nemusí být nakonec tak horká, jak se uvaří.



Předvolební návrhy favorita voleb v Polsku působí těžkou hlavu investorům

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16602133280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více