Prezident Zeman:
Silná koruna by nutila podniky k inovacím. Ano, ale..


23. 02. 2016  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTÁŘ: Prezident Miloš Zeman se s v souvislosti s konferencí věnující se možnému přijetí EURA, zastával silné koruny. Dle jeho názoru by silná koruna nutila tuzemské podniky více investova do inovací. To však nefunguje automaticky. ČTĚTE DÁLE!

Prezident Zeman: Silná koruna by nutila podniky k inovacím. Ano, ale..




Názor pana prezidenta vychází z prosté rovnice. Pokud je koruna silnější, musí tuzemské podniky vyvážet buď za nižší cenu, nebo musí být schopny snižovat náklady, pomocí růstu produktivity práce, kterou je možné dosáhnout pouze modernizací a investicemi. Pokud naopak mohou podniky prodávat za vyšší ceny, resp. ceny v eurech zůstávají stejné, ale díky oslabení koruny získáváme více korun, pak mají podniky své jisté a tolik investovat a modernizovat nepotřebují. 

Ve skutečnosti však rozdíl kurzu ve výši 10 procent, o které se snížila hodnota koruny, díky intervencím nic neřeší. Nejedná se ani o motivaci, která by podniky nutila něco dělat, nebo je naopak zbavila nutnosti investovat či inovovat. Aby se prezidentova slova mohla výrazněji naplnit, musel by kurz koruny posílit minimálně o 20 procent. Za takové situace by už podniky musely výrazněji přehodnocovat své plány a výrazněji snižovat náklady, protože jinak by jim hrozila nekonkurenceschopnost. 

Stejně tak lze úspěšně pochybovat o tom, že takto relativně nízké snížení hodnoty koruny, které jsme zažili před dvěma lety, motivovalo podniky k tomu, aby přehodnocovaly své plány a přestávaly investovat. Naopak díky silnému přílivu korun, získávají podniky vyšší profit z prodeje svého zboží a služeb v zahraničí a získávají větší množství prostředků pro své investice, nebo pro růst mezd. I to je motivace pro investice a přípravu na to, že koruna brzy zase může zvýšit svou hodnotu, což očekávají téměř všichni. Růst investiční aktivity svědčí o tom, že podniky vydělané prostředky skutečně investují do inovací a modernizace, která by měla vést i k růstu produktivity a k dalšímu zvýšení konkurenceschopnosti v době po zvýšení hodnoty koruny. Dá se tak říci, že podniky se na zhodnocení kurzu koruny, které zcela jistě přijde, připravují již dnes. 

Trvalým problémem naší ekonomiky je pokračující zaostávání tuzemských mezd za mzdami zemí na západ od nás. Jedná se o skutečnost, která nám stále brání ekonomicky rychleji dohnat úroveň vyspělejších zemí EU. Aby růst mezd mohl být trvalejší, je třeba neustále zvyšovat produktivitu práce v podnicích a také zaměstnanost.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Prezident Zeman: Silná koruna by nutila podniky k inovacím. Ano, ale..

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16643750224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více