SEPA má bankám a akcionářům přinést miliardy eur


21. 02. 2008  13:22     Finanční management     komentáře (0)

Jednotná evropská platební zóna (SEPA), která začala fungovat koncem ledna, má bankám, spotřebitelům, firmám či veřejným organizacím v příštích šesti letech přinést až 123 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun). Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila Evropská komise. Jde však o ideální scénář.





Jednotná evropská platební zóna (SEPA), která začala fungovat koncem ledna, má bankám, spotřebitelům, firmám či veřejným organizacím v příštích šesti letech přinést až 123 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun). Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila Evropská komise. Jde však o ideální scénář; podle jiných modelů přechod na SEPA nemusí být pro celý finanční sektor zdaleka tak výhodný.

Zavedením jednotné oblasti se odstraní rozdíly mezi národními a přeshraničními platbami v eurech. Platby tak budou probíhat stejně rychle a za stejných podmínek. Měly by se tak zjednodušit pro většinu Evropanů včetně Čechů. Většina českých bank začne bezhotovostní úhrady v eurech nabízet postupně v průběhu prvního pololetí roku 2008, některé se ale připojí hned od začátku.

Scénář, v němž Brusel očekává výnos až 123 miliard eur, počítá se situací, kdy banky investují do služeb SEPA s výhledem zisku a klienti o ně mají velký zájem. Podle Evropské komise existují ještě další dva scénáře, mnohem méně příznivé. První počítá s tím, že ani finanční ústavy a ani spotřebitelé, firmy a další nebudou přesvědčeni, že se investice do SEPA vyplatí. V takovém případě má finanční sektor v EU tratit v příštích letech 43 miliard eur (1,1 bilionu korun).

Podobný vývoj by nastal v případě, že celou jednotnou evropskou platební zónu by "táhly"" pouze banky, ale jejich klienti by neměli o tyto služby příliš velký zájem. Takové chování by unijní finanční ústavy stálo asi 20 miliard eur (530 miliard korun) v příštích šesti letech.
SEPA začala fungovat v EU, Norsku, Švýcarsku a Islandu. Jednotná oblast pro platby v eurech je založena na evropských standardech pro čtyři základní druhy platebních operací - bezhotovostní úhrady, přímá inkasa, úhrady či výběry pomocí platební karty a hotovostní platby v euru.

"Jako první budou standardy SEPA zavedeny pro bezhotovostní úhrady, u přímých inkas se jejich aplikace předpokládá na konci roku 2009. Do konce roku 2010 by měla být aplikována i pravidla pro kartové operace," upřesnila předsedkyně Komise ČBA pro platební styk Jitka Pantůčková.

Zásadní změnou pro klienty bank bude skutečnost, že nově bude u příkazů pro převody v eurech nutné zadávat údaje o adresátovi ve formě IBAN a BIC. Ty nahradí dnes používané číslo účtu, které je v každé bance v jiném formátu. "Tyto kódy jsou běžně na výpisech účtů již nyní, takže je nikdo nebude muset pracně hledat. Výhodou standardu SEPA je i to, že s každým příkazem je možné poslat příjemci peněz textovou zprávu o rozsahu až 140 znaků," dodala Pantůčková.



SEPA má bankám a akcionářům přinést miliardy eur

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16693050144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více