Státní rozpočet má rekordní přebytek 82 miliardy korun. Za celý rok může být i vyrovnaný


25. 10. 2016  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Česká republika má šanci na první vyrovnaný rozpočet za posledních 23 let. Dokáže to tato vláda splnit? To co se nepodařilo pravicovým vládám, které měly vyrovnaný rozpočet přímo ve své ideologické výbavě se může podařit vládě středolevicové.  ČTĚTE DÁLE!

Státní rozpočet má rekordní přebytek 82 miliardy korun. Za celý rok může být i vyrovnaný




Vyrovnaný rozpočet je symbolický cíl

K dosažení tohoto cíle, který je do velké míry cílem symbolickým stačí už jen málo. Rozpočtová disciplína v posledních třech měsících roku, udržet vyšší příjmy do rozpočtu a nepřipustit zbytečné plýtvání na konci roku. Symbolem tohoto cíle je převzetí ideologického hesla o věčně vyrovnaných rozpočtech pravicových stran. Tím, že ministr financí Andrej Babiš dosáhne vyrovnaného rozpočtu jako první ministr financí od dob Václava Klause, sebere vítr z plachet pravicové konkurenci. Ta mimochodem nikdy vyrovnaného rozpočtu nedosáhla. Toto základní téma už nebude moci pravice v podstatě nabízet, protože se nejedná o její dílo ani její zásluhu.

Vyrovnaný rozpočet by byl také symbolem ekonomickým. Vyrovnaný rozpočet má jen několik málo zemí Evropské unie. Česká republika se tak zařadí mezi špičku odpovědných zemí, které bezkonkurenčně nejlépe plní kritéria rozpočtové odpovědnosti. To znamená také lepší podmínky při prodeji dluhopisů a financování dluhu. Navíc při vyrovnaném rozpočtu a ekonomickém růstu automaticky klesá podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu, čímž se opět zlepšuje další z parametrů ekonomiky.

Kdy, když ne teď. Kdo, když ne my

Kdy už by mohl státní rozpočet skončit vyrovnaný či mírně přebytkový, když ne v tomto roce? Pravda, vývoji rozpočtu pomáhají i nižší investice a nemožnost čerpat velkou část rozpočtu pro tento účel. Ale ekonomiku to nezatěžuje. Roste předpokládaným tempem, kolem 2,6 procenta ročně. Tudíž státní rozpočet rozhodně aktuálně ekonomiku nebrzdí. Pokud by totiž stát mohl okamžitě využít celý přebytek na investice a tento utratil, zvýšilo by to růst ekonomiky až o 1 procento. Růst by tak představoval téměř 3,6 procenta. Nicméně před upřednostňováním růstu ze státních výdajů je na místě nyní spíše upřednostnit nižší dluh a nižší deficit. Máme nyní nato. Budoucí rozpočty už se pak mohou odvíjet od závazku dodržení vyrovnaného rozpočtu což je zcela v pořádku a mělo by se to do budoucna stát standardem. Je přitom paradoxní, že k tomuto vývoji dochází právě za středolevicové vlády, která je v mnoha směrem poměrně dosti úspěšná.

Andrej Babiš by tak stal díky vyrovnanému rozpočtu bezkonkurenčně nejlepším ministrem financí v historii České republiky. A to nikoliv podle mezinárodních anket jako se to podařilo Miroslavu Kalouskovi, ale podle jasných výsledků státního rozpočtu i vývoje ekonomiky České republiky.

Berme pro tento rok vyrovnaný rozpočet jako symbolický cíl, který může začít novou ekonomickou etapu České republiky. Jako symbol k silnější a spravedlivější ekonomice, symbol skutečného a už ne jen symbolického dohánění životní úrovně našich západních sousedů.

KALKULÁTOR BANKOVNÍCH POPLATKŮ NALEZNETE A VYZKOUŠÍTE ZDE! 

pocitac



Státní rozpočet má rekordní přebytek 82 miliardy korun. Za celý rok může být i vyrovnaný

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více