Stejné služby získáte u jiné banky i třikrát levněji (HN)


23. 10. 2008  18:39     Pavel Cechl     komentáře (0)

Při výběru konta zvažte, jak často ho budete využívat a podle toho zvolte typ účtu. Ušetřit lze i při přechodu ze studentského účtu na běžný.





Na bankovních poplatcích můžete ušetřit tisíce korun ročně. Musíte si však dát práci s tím, abyste vybrali účet podle toho, které bankovní služby využíváte. Vyplývá to z průzkumu HN, který sledoval kolik za běžné účty zaplatí různí klienti.

Například u muže s příjmem okolo 30 tisíc korun, který poměrně často vybírá z účtu doma i v zahraničí a příliš se nerozmýšlí, jaký bankomat použije, může rozdíl ročních nákladů činit i více než dva tisíce korun. U Volksbank zaplatí ročně 840 korun, zatímco u GE Money Bank 2928 korun, tedy téměř tři a půl krát víc.

Při přechodu ze studentského na běžný účet mohou na bankovních poplatcích ušetřit také studenti. U Poštovní spořitelny by student z modelového příkladu ušetřil ročně 54 korun. Podobně by na tom byl i u Volksbank, tedy pokud by si odpustil výběr z bankomatu v cizině. Většinou však platí, že jsou studentské účty výhodnější než běžné. "Studenti mají zdarma nebo se slevou produkty, za které by jinak platili vyšší částky," komentuje výsledek Dalibor Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz. Přesto by zájemci o studentský účet měli už při zřizování studentského konta brát v potaz, jaké podmínky banka poskytuje u běžných účtů, zvlášť pokud jej zakládají na kratší dobu. Rozdíly mezi tím, co platí jako studenti, a tím, co budou platit při přechodu na běžný účet, totiž jdou do tisíců.

Při výběru banky, u níž si chcete založit běžný účet, byste měli zvážit několik věcí. Například to, jak intenzivně budete konto využívat a zda k němu chcete další služby, například povolené přečerpání konta do minusu nebo internetové bankovnictví. "Pokud předpokládáte, že budete účet využívat málo, je výhodnější základní program," říká Denisa Salátková, mluvčí Poštovní spořitelny. Naopak, když víte, že konto budete využívat často, a máte zájem také o doprovodné služby, vyplatí se vám exkluzivnější varianta účtu. Mívá sice vyšší měsíční poplatek za vedení, ale nabízí zdarma nebo levněji některé transakce či služby, například internetové bankovnictví.

Výhodné je také zaměřit se na to, jakou částku hodláte ponechávat na účtu. V případě vyšších sum totiž můžete mít vedení účtu úplně zdarma. To je třeba případ Citibank, která si za správu účtu běžně vybírá 299 korun měsíčně. U majitelů kont se zůstatkem vyšším než 500 tisíc korun si ale neúčtuje nic. Také Raiffeisenbank zvýhodňuje klienty s příjmem od 25 tisíc korun čistého. Pokud si celý výdělek nechávají posílat na účet, mají vedení konta a většinu služeb zdarma. Při výběru účtu byste měli zvážit i rozsah poskytovaných služeb. Například mKonto, oblíbené mezi internetovou generací, zřejmě nepřitáhne lidi, kteří dávají přednost kontaktu na přepážkách. "Na pobočkách neposkytujeme hotovostní operace," upozorňuje Pavla Renčínová, tisková mluvčí mBank.

Pokud míváte na běžném účtu vyšší částky, měli byste se zaměřit i na to, jak banky úročí zůstatek. I zde mohou být velké rozdíly. Úroky se pohybují od 0,05 procenta u Volksbank po 0,5 procenta, například u Poštovní spořitelny.



Stejné služby získáte u jiné banky i třikrát levněji (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16601055488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více