Výsledky firem překonávají očekávání analytiků, akcie se jeví podhodnocené


30. 05. 2012  13:38     tz     komentáře (0)

Právě probíhající výsledková sezóna ukazuje, že firmy svým hospodařením většinově předčily očekávání analytiků. Podobně dobrých výsledků často nedosahovaly ani před krizí. Jak mohou na tuto situaci reagovat investoři? Rozumnou volbou je investovat do akcií. Přitom je ale nutné mít neustále na paměti, že riziko a nejistota je v současné době výrazně vyšší než v minulosti, a proto je třeba myslet i na nenadálé poklesy. Nadstandardní růsty jsou však pravděpodobnější.





O zotavení firem po nedávné recesi hovoří fakt, že většina společností zahrnutých v indexu S&P 500 vykázala zhruba o 4 % vyšší zisk, než měla v rekordním období před pěti lety. „Přitom v protikladu k hospodářským výsledkům firem jsou ceny akcií stále o přibližně 12 % nižší. Již tento fakt by mohl být argumentem ukazujícím na levné ohodnocení. Když navíc vezmeme v potaz nízkou výnosnost úrokových nástrojů, je jedním ze způsobů, jak mohou investoři těžit z dobrých výsledků korporací, právě nákup akcií,“říká Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

 

Cenový mechanismus funguje tak, že dříve nebo později se vyšší zisky odrážejí ve vyšších cenách akcií. Na to si tentokrát zřejmě ještě počkáme. Pokud se zisky zvýší tempem 6 procent v meziročním srovnání a poměrové ukazatele zůstanou na stejné úrovni, zvednou se ceny akcií rovněž o 6 procent. K tomu lze připočíst ještě dividendu.

 

Mírně se zlepšují i výhledy hos­podaření na tento rok. Pozitivní náladu vytváří především export. Proč tedy investoři raději nakupují státní obligace Německa, Švýcarska či USA s výnosem lehce nad nulu? „Na vině je strach ze ztrát, který je vyšší než racionální kalkulace. Ano, existuje určitá pravděpodobnost, že se ekonomiky znovu zhroutí. Tato pravděpodobnost je ale v současné době rozhodně nižší, než na jakou by se dalo usuzovat po přečtení novin. Určitě neodpovídá maržím, které investoři za riziko požadují,“ doplňuje Aleš Prandstetter.

 

Akcie jsou levné i z historického pohledu – určitě v porovnání s investicemi do hotovostních nástrojů a drahých státních dluhopisů zemí s kvalitním hospodařením. „Výše dividend je velmi dobře srovnatelná s výnosy obligací, což je z his­torického pohledu spíše výjimečné. Ve vztahu k výnosům ostatních aktiv jsou tedy akcie stále nejzajímavější,“ uzavírá Aleš Prandstetter.



Výsledky firem překonávají očekávání analytiků, akcie se jeví podhodnocené

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16527918896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více