Z mikropůjčky se může stát dluh obřích rozměrů. Stačí se opozdit se splátkou


25. 07. 2018  00:06     Půjčka.co     komentáře (0)

Nevycházíte s penězi? Nevadí, půjčete si pár tisíc korun na pár dní. Jak jednoduché! Avšak pozor, i z několikatisícového úvěru se lehce stane dluh obřích rozměrů. Malá půjčka sice může vyřešit vaši nenadálou finanční situaci, ale krátká doba splatnosti vám může pořádně zavařit.

Z mikropůjčky se může stát dluh obřích rozměrů. Stačí se opozdit se splátkou




Malé půjčky mohou být cestou do pekel. Kvůli problémům se splácením tak za desetitisícový úvěr je možné zaplatit i sedmdesát tisíc korun. A to rozhodně není to, co by člověk v těžké životní situaci, kdy počítá každou korun, chtěl. Na to, že i z drobné půjčky může vzniknout neřešitelný dluh, ve své nové studii upozorňuje nezisková organizace Člověk v tísni.

Lidem s nízkými příjmy se nedaří splácet mikropůjčky včas

Žádným velkým překvapením není to, že na úvěrovém trhu jsou nabízeny drahé půjčky. Za to mnohé překvapí, že poskytovatelé často lákají na bezúročné půjčky a zvýhodněné sazby. Pokud by tak klienti půjčku splatili řádně a včas, je vše v pořádku.

Bohužel po malých půjčkách a mikroúvěrech sahají lidé s nízkými příjmy, a těm se velmi často půjčku v termínu splatit nepodaří. Období, kdy se jejich rodina ocitne bez peněz, sice překlenou, ale kvůli neschopnosti splatit úvěr, se dostanou do dluhové spirály, ze které je velmi těžká cesta ven. Z počátku výhodná půjčka se najednou stává pekelně drahou. Upozorňuje studie neziskové organizace, která si vzala na paškál 49 nebankovních společností, v jejichž portfoliu hrají prim především mikropůjčky.

Pozor na netransparentní náklady na prodlužování a bonusovou sazbu

Podle Člověka v tísni jsou největším rizikem krátkodobých půjček netransparentní náklady na prodlužování. Stejně tak problém může nastat u takzvané bonusové sazby, která je oproti bankovním sazbám dosti vysoká.

Jakmile se klient dostane do problémů se splácením, stává se z bonusové sazby standardní, která je ve skutečnosti sazbou sankční. Ta bohužel může být ve výši stovek procent, což vede k mnohonásobnému navýšení dluhu. Odborníci tuto bonusovou sazbu vidí jako snahu obejít zákon o spotřebitelském úvěru, ze kterého je jasné, že limit sankcí nesmí převýšit 0,1 % denně.

Nenechte se tak nalákat jen na nízký úrok. Zkuste si raději půjčky srovnat a důkladně porovnejte i veškeré poplatky, případné sankce a úroky z prodlení.

Půjčka vždy musí být až krajním řešením

I vás malé půjčky mohou dostat do problémů, proto před jejich sjednáním dobře zvažte, zda neexistuje jiné vhodnější řešení. Potřebujete-li peníze na splacení staré půjčky, vsaďte na refinancování, popřípadě u více půjček na konsolidaci.

Pomoci s nedostatkem peněz vám může i důkladná prověrka vašeho rodinného rozpočtu. Napište si veškeré výdaje a snažte se neutrácet za zbytečnosti. Jakmile domácí finance dostanete pod kontrolu, začněte si tvořit finanční rezervu. Díky ní předejdete drobným půjčkám před výplatou.



Z mikropůjčky se může stát dluh obřích rozměrů. Stačí se opozdit se splátkou

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více