Banka Sberbank završila proces akvizice Volksbank International


16. 02. 2012  09:41     Alexander Baziyan      komentáře (0)

Ruská banka Sberbank (Sberbank) završila proces akvizice 100 % společnosti Volksbank International AG (VBI). Takzvanému „uzavření“ transakce, k jehož potvrzení došlo včera (15. února 2012) ve večerních hodinách ve Vídni, předcházelo oznámení ze dne 8. září 2011, kdy Sberbank podepsala smlouvu o prodeji a nákupu akcií s akcionáři VBI – společnostmi Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ BANK AG (DZ BANK) a WGZ BANK AG (WGZ BANK). Z transakce byla vyčleněna společnost VB Romania, dceřiná banka VBI v Rumunsku.





V mezidobí od podpisu smlouvy do uzavření transakce navýšili akcionáři prodávané společnosti její vlastní jmění s cílem zvýšit akciový kapitál VBI. Účelem této transakce bylo kompenzovat ztrátu z 
3. čtvrtletí 2011. Akcionáři také souhlasili se snížením prodejní ceny 585 milionů EUR o 80 milionů EUR; výsledná cena tedy je 505 milionů euro.   V rámci závěrečné fáze celého procesu akvizice převzala Sberbank od společností VBAG, DZ BANK, WGZ BANK a BPCE refinancování v přepočtu ve výši přibližně 2,1 miliarda EUR a VBAG resp. skupina bank pod vedením VBAG poskytne Sberbank pětileté financování ve výši 500 milionů EUR.   Tato průlomová transakce představuje pro Sberbank první velkou akvizici mimo území SNS a je také posledním krokem v transformaci banky z velké lokální finanční instituce na přední mezinárodní bankovní ústav. Bez rumunských aktivit má VBI 295 poboček a více než 600 000 klientů. Dceřiné společnosti VBI figurují v TOP 10 největších finančních institucí (měřeno celkovou výší aktiv) v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, České republice a na Slovensku; a v TOP 15 finančních institucí (měřeno celkovou výší aktiv) v Maďarsku, Srbsku a Slovinsku. Bankovní skupina má také aktivity na Ukrajině a je držitelem bankovní licence v Rakousku. „Tato transakce představuje důležitý krok v mezinárodní strategii Sberbank a v její cestě stát se skutečně globální finanční korporací. Sberbank má díky svému kapitálovému a finančnímu zázemí jedinečnou pozici vytěžit z potenciálu růstu, který skýtají země střední a východní Evropy. Pevně věříme, že Sberbank dosáhne díky základně VBI silného růstu i dalších akvizic,“ uvedl Herman Gref, generální ředitel Sberbank.   Friedhelm Boschert, generální ředitel VBI, vyjádřil uspokojení z uzavření transakce: „Jsem velmi rád, že nyní, po více než dvacetiletém působení v regionu střední a východní Evropy, vyrážíme díky podpoře ze strany Sberbank, našeho nového silného vlastníka, na další etapu naší úspěšné cesty“.   Finančními poradci Sberbank pro tuto transakci byly společnosti Société Générale a J. P. Morgan. Další poradenství poskytla společnost Troika Dialog. Poradci Sberbank pro proces integrace jsou společnosti PricewaterhouseCoopers a Oliver Wyman. Citigroup poskytla představenstvu Sberbank posudek o přiměřenosti odměny (fairness opinion). Společnost Freshfields Bruckhaus Deringer LLP vystupovala jako právní poradce Sberbank; společnost Deloitte provedla pro Sberbank finanční a daňovou due diligence. Společnost Ithuba Capital jednala jako výhradní finanční poradce VBAG, DZ BANK a WGZ BANK; Deutsche Bank jako výhradní finanční poradce BPCE. Právním poradcem VBAG, DZ BANK a WGZ BANK byla právní firma Schoenherr; Bredin Prat a Dorda Brugger Jordis byli právními poradci BPCE. KPMG poskytla VBAG prodejní asistenci a daňové služby.


Banka Sberbank završila proces akvizice Volksbank International

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16577088624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více