Banky čekají zpomalení střední Evropy


15. 01. 2008  10:53     Hospodářské noviny     komentáře (0)

Finanční krize bude mít dopad také na země ve střední a východní Evropě. Takový je podle dnešního vydání deníku Handelsblatt názor šéfů největších zahraničních bank, které jsou v tomto regionu aktivní.





Finanční krize bude mít dopad také na země ve střední a východní Evropě. Takový je podle dnešního vydání deníku Handelsblatt názor šéfů největších zahraničních bank, které jsou v tomto regionu aktivní.

Podle listu manažeři počítají s poklesem hospodářského růstu až o dva procentní body na v průměru 5,5 procenta. Ke zhoršení situace na tamních trzích povedou vyšší náklady na refinancování úvěrů, snížení podílů amerických investorů a nižší ekonomický růst, který pramení ze snížení poptávky ze západní Evropy a USA. Tento vývoj se podle ekonomů odrazí především do bilancí bank, které jsou aktivní ve východní Evropě. "Všechny banky zastoupené na tomto trhu svou strategii nasměrovaly na vysoký růst. Když nyní trh začne trochu pokulhávat, může to mít dopad i na výnosy," cituje deník Dirka Schierecka, profesora na European Business School (EBS).

Samotné banky situaci sice vidí trochu optimističtěji a i nadále se drží svých konzervativních prognóz, na druhou stranu ale připouštějí, že jsou jejich výhledy letos o něco horší. "Silný růst zeslábne," řekl pro Handelsblatt Herbert Stepic, šéf rakouské banky Raiffeisen International. Ta má pobočky také v Česku, kde fúzuje s eBankou. Spolu s konkurenty Bank Austria Creditanstalt a Erste Bank pak patří vedoucí zahraniční společnosti v regionu střední a východní Evropy. Stepic ale v tomto vývoji vidí i pozitiva, počet udílených úvěrů proto klesne ze současné "přehřáté míry" na míru zdravou.

Opatrnější se stal také šéf Bank Austria Creditanstalt, Erich Hampel. Ten sice zastává tezi, že výhledy růstu jsou i navzdory hypoteční krizi pozitivní, její dopady jsou ale přesto citelné. Poukazuje tak například na vysoké "náklady rizika" a možný "nedostatek úvěrů".

Stejný názor mají také analytici italské Unicredit. Podle nich banky ve východní Evropě udělují úvěry ve výši, která do značné míry přesahuje výši vkladů. Koncerny se proto musí refinancovat, a to částečně prostřednictvím úvěrů od jiných bank. V Polsku tak například podle studie Unicredit kvůli tomu úvěry podraží o 0,8 procentního bodu na 5,5 procenta.

 

 

 



Banky čekají zpomalení střední Evropy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16560379552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více