Banky se mBank nebojí, poplatky přesto snižují (www.respekt.cz)


12. 03. 2008  07:46     David Havlíček     komentáře (5)

Stojaté vody bankovních poplatků se snaží rozvířit nová konkurence i anketa o nejabsurdnější poplatek. Na českém trhu již přes sto dní působí nízkonákladová mBank. Od té doby klienti mohou využívat účtu bez poplatků. Zájem o něj překonal i odhady samotné banky, když si těchto účtů otevřeli klienti téměř 80 tisíc.





Stojaté vody bankovních poplatků se snaží rozvířit nová konkurence i anketa o nejabsurdnější poplatek.

Na českém trhu již přes sto dní působí nízkonákladová mBank. Od té doby klienti mohou využívat účtu bez poplatků. Zájem o něj překonal i odhady samotné banky, když si těchto účtů otevřeli klienti téměř 80 tisíc. „Podstatná je skutečnost, že v současné době spravujeme depozita v objemu několika miliard korun,“ chválí se generální ředitel banky Jiří Báča.

Žádné nebo nízké poplatky jsou hlavní strategií také Fio, družstevní záložny, která v únoru požádala o bankovní licenci. „Výhodou pro získávání dalšího podílu na trhu a posilování pozice je kromě kvalitních služeb za nulové či minimální poplatky 59 poboček v celé České republice," sdělil k plánům Fio Marek Polka, ředitel Klientské divize.
Stávající velké české banky se ale konkurence nebojí. „S mBank se vůbec nechceme srovnávat, jelikož si myslíme, že srovnávat mBank s ČSOB je jako srovnávat nakupování v Holešovické tržnici s nakupováním v Palladiu,“ uvedl pro Respekt.cz tiskový mluvčí ČSOB Tomáš Kopecký. Podobně sebevědomá je i Česká spořitelna. „mBank ani Fio při vší úctě nepovažujeme za konkurenci,“ sdělila Respektu.cz tisková mluvčí Klára Gajdušková.

Poplatky na pranýři

Poplatky českých bank jsou ale často terčem kritiky. Jejich nejznámějším kritikem je autor projektu Nejabsurdnější bankovní poplatek Patrik Nacher. „Jedna věc je velikost poplatků, druhá věc je struktura. V zahraničí se pohybuje podíl poplatků mezi 20 a 30 procenty výnosů. U některých českých bank je to i přes 30 procent,“ uvedl pro Respekt.cz Nacher.
Rozdíl oproti zahraničí je ale podle Nachera hlavně ve struktuře. „Zatímco v zahraničí se platí za sofistikované služby jako kreditní karty, úvěry, investiční poradenství a podobně, tak u nás jsou to základní bankovní služby. Nejsou to provize, ale skutečně poplatky u služeb, které jsou v zahraničí zdarma.“

Můžeme si za to i sami

Klienti si za současný stav ale můžou podle Nachera částečně sami. „Na druhé straně je problém v konzervativnosti klientů, kteří jsou nespokojeni, ale do jiné banky nejdou. Třetí důvod je v nízké bankovní gramotnosti způsobené klienty i komplikovaností bankovních ceníků,“ sdělil pro Respekt.cz.
Nepřehlednost ceníků se nelíbí ani Evropské komisi. "Zahajujeme cílené vyšetřování transparentnosti poplatků, možnosti porovnání nabídek a mobility zákazníků v sektoru finančních služeb," prohlásila například eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Meglena Kuneva.

Banky poplatky snižují

Velké bankovní domy tyto iniciativy vnímají, a již začaly postupně své ceníky upravovat. „Již před rokem a půl jsme jako první velká banka zrušili poplatek za příchozí platbu, mimo jiné prvního vítěze ankety o nejabsurdnější poplatek. Vycházíme vstříc i letošnímu vítězi ankety. Od pondělí snižujeme poplatek za vedení účtu na vybraných programech Postkonta,“ uvedla pro Respekt.cz tisková mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.
Své poplatky upravila na podzim i spojená Raiffeisenbank eBanka. „Na našem účtě eKonto získá klient prakticky všechny základní služby kromě ochozích plateb zdarma. Od té doby prodáváme dvaapůlkrát více účtů než dříve,“ informoval Respekt.cz tiskový mluvčí Tomáš Kofroň. Ostatní banky o klienty bojují alespoň různými balíčky služeb.

Klienty si drží

Zatím žádná z oslovených bank nezaznamenala kvůli vysokým poplatkům nebo nové konkurenci odliv klientů. „Zezačátku po bezplatných účtech šahají lidé jako po svém druhém účtu, ale postupně mohou opouštět banky, kde mají svůj hlavní účet. To samozřejmě trh rozhýbe,“ předvídá budoucí vývoj Patrik Nacher.
Průměrný klient zaplatí na bankovních poplatcích přes 200 korun měsíčně, dvakrát více než na Slovensku. Od začátku roku již banky na poplatcích vybraly přes 6 miliard korun. Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB loni vydělaly dohromady přes 34 miliard korun čistého zisku.



Banky se mBank nebojí, poplatky přesto snižují (www.respekt.cz)

Diskutovat (5)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16614368032

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více