Češi jsou líní vymýšlet originální dárky, na Vánoce věnují peníze


15. 11. 2011  11:26     BP.com     komentáře (0)

Namísto balíčků s překvapením objeví letos řada Čechů pod vánočním stromečkem obálku s penězi. Podle telefonického průzkumu společnosti Home Credit* obdaruje své blízké hotovostí 14 % oslovených. Loni se jich přitom k podobnému kroku rozhodlo pouhých 7 %. U tradičních dárků zůstane 66 % oslovených, 18 % dá někomu dárek a někomu peníze.





„Z pultů obchodů útočí na lidi před Vánoci obrovské množství zboží a nabídek. Mnozí z nich se v té záplavě jednoduše ztratí. Bojí se, aby nevhodným výběrem svým blízkým nezpůsobili spíše zklamání, a proto volí radši peníze,“ říká psycholog Jiří Brančík.

.

Svou roli může podle Brančíka hrát i mnoho dalších důvodů – nedostatek nápadů, času na vybírání, snaha vyhnout se předvánočnímu shonu v obchodech nebo i generační rozdíly. „Prarodiče nebo rodiče dospělých dětí často netuší, co je mezi mladými v módě,“ doplňuje psycholog.  

.

K darování peněz vedou Čechy i ryze pragmatické důvody. Největší slevy totiž v ochodech začínají až po Vánocích. „Při povánočních výprodejích mohou ceny klesnout až o 90 %, a na takový nákup se vyplatí počkat,“ vysvětluje analytik Home Creditu Michal Kozub.

.

Na Slovensku na rozdíl od Česka letos jednoznačně vítězí klasické vánoční dárky. Peníze k Vánocům plánuje darovat pouhých 9 % oslovených.



Češi jsou líní vymýšlet originální dárky, na Vánoce věnují peníze

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16649233120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více