Dovolená se jí kvůli DCC prodražila. Špatným výběrem z bankomatu


22. 02. 2024  06:47     Miroslav Zeman     komentáře (2)

PRÁVNÍ PORADNA: Monika vybírala z bankomatu v Itálii. Bohužel se nechala zmást nabídkou bankomatu a využila nevědomky službu DCC. Díky tomu ji bankomat okradl o 850 korun. Má Monika nějakou šanci získat peníze zpět?

Dovolená se jí kvůli DCC prodražila. Špatným výběrem z bankomatu




Krásná dovolená v Itálii se pro mladou zdravotní sestřičku Moniku zvrhla a změnila v nepříjemný zážitek. Stačil k tomu jeden výběr ze zahraničního bankomatu. Místo několika desítek korun za logický poplatek za výběr z bankomatu, zaplatila Monika téměř 800 korun. Může za to jak výrazně vyšší poplatek, tak i absolutně nevýhodný, umělý kurz.

Monika, zdravotní sestra, 27 let: 

Mám jednu velmi nepříjemnou zkušenost ze své letošní zahraniční dovolené v Itálii. Zhruba v polovině pobytu jsem si potřebovala vybrat hotovost. Věděla jsem, že při výběru z bankomatu zaplatím jen asi 80 korun poplatku. Při vložení karty mi bankomat nabídl, jestli chci zúčtovat transakci v českých korunách, nebo v místní měně. Přišlo mi úplně logické zvolit zúčtování n korunách, kde jsem i viděla částky v korunách. Nic tam však nebylo o mnoha stovkovém poplatku a totálně nevýhodném kurzu. Bankomat mi peníze vydal, ale za jakou cenu. Navíc jsem všechno zjistila až po návratu domu. Vyhodit 850 korun si také nemohu jen tak dovolit a chtěla bych věc nějak řešit. Mám podat reklamaci na svojí banku, že umožňuje vydávat peníze takovým šmejdům a dovolí okrádat své klienty, nebo se můžu nějak domáhat náhrady škody na tom, kdo bankomat provozuje? Nebo se mám obrátit na policii s trestním oznámením? Jsem trošku bezradná. Poradíte mi?

Odpověď právníka:

Paní Moniko, Váš případ rozhodně není ojedinělý. Obětí těchto praktik se stává tisíce Čechů, kteří přicházejí zbytečně o peníze. Může za to jak způsob nabízení služby DCC, tedy Dynamic Currency Conversion česky také dynamická konverze měny je způsob výběru z bankomatu, nebo platby kartou, který je pro klienta nevýhodný. Nepoučený turista nebo cestovatel však nebezpečí není vždy schopen rozeznat. Bankomat či platební terminál totiž neinformuje klienta přesně a korektně, a neposkytuje ty nejdůležitější informace o poplatcích a způsobu směny, resp. je poskytuje nepřehledně a nejasně. Výsledek výběru se pak dozvíte většinou až doma, nebo při kontrole výpisu, kde zjistíte, že se vám odečetlo z účtu často i několik stovek korun za pouhý jeden výběr.

V případě DCC, tedy Dynamic Currency Conversion si kurz pro zaúčtování výběru provádí provozovatel bankomatu, tedy cizí společnost, nikoliv vydavatel platební karty. A právě to vede k nevýhodnému kurzu a vysokému poplatku, který si nevědomky při výběru z bankomatu zvolíte.

Bohužel zatím nikdo úspěšný s jakoukoliv stížností pokud je mi známo nebyl. Vaše banka nemá s věcí bohužel nic společného. Žaloba na cizího provozovatele je také velmi problematická, nákladná a musela by se podávat v zahraničí. Mám zato, že kdyby byla služba považována za podvodnou, už by musela platit zahraničním klientům miliardové odškodnění, a to se bohužel zatím nestalo. Na druhou stranu je zcela zjevné, že služba, a kurz kterou vám dává na výběr bankomat či platební terminál při placení kartou není nikdy pro zákazníka výhodný.

Řešením je dávat si na tuto nabídku pozor a jakmile vám platební terminál nebo bankomat nabídne službu zúčtování v korunách, tak ji okamžitě odmítnout a zvolit buď zúčtování v měně bankomatu, nebo jít raději jinam.

PRÁVNÍ PORADNU VÁM PŘINÁŠÍ NEJVĚTŠÍ PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY WWW.PROFIPRAVNIK.CZ

Stručné rady k řešení situace:

  • Nikdy nevybírat zúčtování v českých korunách při výběru či platbě v zahraničí
  • Vždy každé zúčtování volit v měně bankomatu nebo platebního terminálu
  • Informovat se o znacích služby DCC a na co si dát pozor


Dovolená se jí kvůli DCC prodražila. Špatným výběrem z bankomatu

Odpovědnost banky
To přece není pravda, že s tím její banka nemá nic společného. Banka je vydavatelem té karty. Banka ...
Pandaypappan@gmail.com
DesiTVserials, Desi TV serials Watch Online All Indian TV Shows, Dramas, Serials, and Reality Shows ...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16616963632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více