Elektronické bankovnictví pro děti. Ano, nebo ne? Poplatkovi mají jasno


18. 08. 2023  09:15     Nell Fantysová     komentáře (0)

Poplatkovi dlouhodobě kritizují nedostatečné vzdělávání dětí ve finanční gramotnosti na základních školách. Pro děti je nejlepší, když si věci okoukají, vyzkoušejí a baví je. Proč by tak dítě nemohlo mít svůj vlastní účet, svou kartu, elektronický přístup do internetového bankovnictví?

Elektronické bankovnictví pro děti. Ano, nebo ne? Poplatkovi mají jasno




Jaký názor máte na to, že finanční vzdělanost lidí v ČR si nestojí na až tak silných kramflecích? Je to tak trochu, vlastně asi spíš více, ostuda. Budeme pasivně přihlížet a být součástí tohoto modelu, nebo s tím chceme něco udělat?

Ne nadarmo se říká, chceš-li něco změnit, začni nejdříve u sebe. Tak jsme se tohoto sympatického moudra drželi a zřídili synovi už před lety dětský účet.

Vedle toho, že se vaše dítě cítí velmi důležitě, kdy mu dáte najevo, že má od Vás takovou důvěru k tomu, aby mohlo vlastnit účet u banky a disponovat s ním víceméně dle vlastního uvážení, má toto i další výhody. Dítě se vzdělává absolutně nenásilnou a nenápadnou formou, má přehled o svých transakcích a učí se poznávat hodnotu peněz.

Dítě disponuje platební kartou, na které je jeho jméno, a to se mu velice líbí. Může díky ní vybírat peníze z bankomatu a od určitého věku s ní i platit. Ke svému účtu mu je zřízeno i internetové bankovnictví, které je pod dohledem rodičů, kde si dítě může kontolovat transakční pohyby a mít tak přehled, kolik utratilo a kolik peněz mu na účet přistálo a od koho. Jednoduše řečeno, učí se hopodařit se svými penězi, které dostalo jako kapesné nebo třeba jako dárek od prarodičů. 

Účet pro své dítě můžete zřídit třeba ihned po jeho narození, ale debetní kartu k němu váš potomek získá až kolem 8. roku věku, záleží na bance, která dětský účet poskytuje. Kartou lze platit a vybírat hotovost z bankomatu. 

Existují i takové dětské účty, ke kterým lze vytvořit několik "podúčtů" spořících účtu, které si dítě samo pojmenuje a posílá si na ně peníze ze svého účtu. Přehled o svém učtě i těch spořících, dodatečně vytvořených, má také ve svém internetovém bankovnictví, kde přesně vidí stav finančních prostředků a jejich pohyby mezi těmito účty. Jsou to taková virtuální prasátka s názvy toho, na co dítě zrovna šetří "Hrad lego", "Skateboard", "Panenka" atp.. No není to motivující? 

Veškeré pohyby na dětském účtě můžete, jako rodič, kontrolovat v mobilu nebo u pc v internetovém bankovnictví a také můžete spravovat nastavení jeho účtu včetně limitu výběru za určité obodobí. 

My jseme synovi nastavili limit pro výběr hotovosti na měsíc v maximální částce 2000 korun, ale i tak se na všem s námi domlouvá a peníze si vybírá jen tehdy, pokud mu částku schválíme. Účet jsme mu založili hlavně proto, aby si osvojil základy bankovnictví, naučil se hospodařit s kapesným a znal hodnotu peněz. 

Pro představu: 

Náš třináctiletý syn Alex má dětský bankovní účet, platební kartu a internetové bankovnictví. Výše jeho kapesného na měsíc je v rozmezí 800 až 1000 korun. Jeho pravidelný výdaj je paušál s internetem v mobilu, který ho stojí 499 korun měsíčně. Zbytek si nechává na účtě a šetří si na různou počítačovou elektroniku, která je jeho velkým koníčkem. Ve svém internetovém bankovnictví pečlivě sleduje každou transakci a líbí se mu přehled, který díky tomuto produktu má. Z mého pohledu se jedná o velmi povedenou službu bank a za naší rodinu mají obří palec nahoru. 



Elektronické bankovnictví pro děti. Ano, nebo ne? Poplatkovi mají jasno

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16660530160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více