Kdy je lepší kreditka a kdy běžná půjčka? Nejlepší je umět je správně zkombinovat!


24. 03. 2023  20:01          komentáře (0)

Umět zacházet s bankovními nástroji se může bohatě vyplatit. Mohou totiž přinést nejen bonusy v rámci věrnostních programů na platebních kartách, ale i značné úspory v případě, že si berete půjčku na cokoliv. Nevěříte? Pojďme se podívat, jak se dá šikovně ušetřit na běžné spotřební půjčce, pokud ji správně zkombinujete s kreditní kartou.

Kdy je lepší kreditka a kdy běžná půjčka? Nejlepší je umět je správně zkombinovat!




Kreditka je první měsíc až dva zdarma, pak teprve se dluh na ní prodraží

Podstatou kreditní karty jsou zdarma poskytnuté peníze banky na jeden až dva měsíce. Délku trvání tzv. bezúročného období si stanovuje každá banka sama, podle své obchodní politiky. Pokud klient zvládne vrátit peníze na kartu včas, půjčka od banky ho opravdu nebude stát ani korunu. A celý měsíc až dva mohou klientovy peníze vydělávat třeba na spořicím účtu.

Jakmile však klient vrácení peněz na kreditní kartu „prošvihne“, byť o jediný den, okamžitě se mu celý dluh úročí zpětně, k prvnímu dni, kdy kreditní kartou zaplatil. Pozor, úroky na kreditní kartě nepatří k nejnižším. Nezřídka přesahují 20% p.a.! Je proto výhodné na konci bezúročného období (pokud nemáte dost peněz na vrácení peněz) nahradit dluh na kreditní kartě některou z mnohem levnějších běžných půjček.

Potřebujete si půjčit na déle, než je bezúročné období? Nejprve zjistěte, zda bude možné kreditku refinancovat

Jestliže se chystáte koupit například nové spotřebiče do kuchyně, v ceně několika desítek tisíc korun, nejprve si zjistěte, zda vám některý z poskytovatelů dokáže poskytnout spotřební půjčku (ale ještě si ji neberte). Jak to zjistíte?

Snadno a online cestou, skrze srovnání půjček. Online srovnávače totiž nabízejí nejen přehledy půjček napříč trhem, ale i snadné vyplnění a odeslání nezávazné žádosti. Právě ta nezávaznost je tu klíčová. I když vám oslovený poskytovatel půjčku schválí, není vaší povinností na ni hned kývnout. Jen si zjistíte, zda vaše úvěruschopnost stačí na to, abyste dluh z kreditní karty, který si vytvoříte nákupem spotřebičů, mohli v dalším měsíci refinancovat na běžnou půjčku.

Během schvalování úvěru se totiž na kreditní kartu, která je v registrech dlužníků vedena, nahlíží jako na „vyčerpanou“. To znamená, že i když jste si z kreditky ještě nic nevyzvedli, poskytovatel půjčky k ní přistupuje jako ke dluhu, který už máte. Pakliže vám schválí žádost o půjčku, znamená to, že vaše bonita je dostatečná i po započítání celého úvěrového rámce na vaší kreditce.

Prošli jste schválením půjčky? Můžete nakoupit a ušetřit na kombinaci kreditky s refinancováním. Dokonce hned dvakrát

Máte-li potvrzenu dostatečnou bonitu, pak stačí jediné. Nakoupit spotřebiče, zaplatit kreditní kartou, naplno využít bezúročné období. A před jeho skončením včas refinancovat dluh z kreditní karty na spotřební půjčku (předem si zjistěte, jak dlouho bude proces trvat). U běžné půjčky jsou totiž úroky cirka poloviční, v případě refinancování dokonce ještě nižší.

Takže: s včasným refinancováním naplno využijete prvních několik týdnů půjčky zdarma. Navíc vám (většinou banka) nabídne pro účely refinancování nižší úrok, než si účtuje u klasického spotřebního úvěru. Ušetříte tedy dvakrát.

Nemáte kreditku, ale využíváte jen odložených plateb? Postup zachovejte stejný

V posledních letech se stávají stále populárnějšími takzvané odložené platby. S nabídkou nejprve přišly společnosti mimo bankovní sektor, ale už se do ní zapojila i banka. Princip je podobný jako u kreditních karet. Jen nenabídne tak vysoký úvěrový rámec a většinou mívá o dost „osekanější“ bonusový program.

Odložená platba je však mnohem dostupnější než kreditní karta, vyžaduje totiž nižší bonitu klienta. Proto, pokud odloženou platbu využíváte, zkuste stejný postup jako s kreditní kartou. Hlavní je, abyste si byli nejprve jistí, že refinancování na běžnou půjčku bude možné provést.



Kdy je lepší kreditka a kdy běžná půjčka? Nejlepší je umět je správně zkombinovat!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16588936096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více