Mzdy v ČR rostou, ale nestačí to


06. 09. 2022  08:12     Tomáš Volf     komentáře (0)

Dnešní data z ČSÚ potvrdila to, co všichni pociťují ve svých peněženkách. Reálná mzda v ČR za druhé čtvrtletí tohoto roku meziročně klesla o 9,8 %. To jednoduše znamená, že inflace je natolik velká, že lidé si za mzdu koupí stále méně a méně.

Mzdy v ČR rostou, ale nestačí to




Spotřebitelská inflace se ve stejném období vyhoupla o 15,8 %, ale mzdy šly nahoru jen o 4,4 %. Průměrná nominální mzda vzrostla na 40 086 korun.

Nezaměstnanost se drží nepatrně nad 3 % a v EU patříme stále na špičku mezi všemi zeměmi. Fakt, že lidé mají práci je hlavní důvod, proč problémy v ekonomice nejsou výrazně hlubší. Ty mohou přijít s tím, jak bude zpomalovat německá ekonomika. Pokles zakázek z Německa se pak projeví i na domácí nezaměstnanosti a delší dobu predikovaný pád ekonomiky dorazí brzy.

Mzdy nejspíš nominálně porostou i v dalších měsících, ale už ne tak rychle. Prostor pro neustálé navyšování mezd není nekonečný, ale především obavy o budoucnost budou mít za následek, že Češi si budou chtít udržet práci a nebudou riskovat změnu práce. To bude hrát do karet zaměstnavatelům a ti nepůjdou s platy nahoru tak rychle.

Růst cen je hlavním otazníkem. Vysoká srovnávací základna se do velké míry vyčerpá na přelomu roku, takže v prvním čtvrtletí by domácí zdražování v meziročním vyjádření mělo podstatně zpomalit. To však neznamená, že ceny půjdou dolů, jen se bude zdražovat pomaleji. Do celé situace však kdykoli mohou přijít problémy na trhu s energiemi, a především s jejich cenami. To je ovšem proměnná, kterou nyní nedokáže nikdo odhadnout.

Celý článek naleznete ZDE!

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Mzdy v ČR rostou, ale nestačí to

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16656583200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více