Realitním makléřům jde často jen o provizi. Někdy se neštítí ani podrazů. Tady máte jeden


10. 11. 2020  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Ralitní makléř dokázal lhát jak kupujícím Poplatkovým, tak i prodávajícím. Shrábnul provizi, a když nedostal další zakázku, neštítil se ani msty, aby Poplatkovi co nejvíce poškodil. Poplatkovi tak mohou přijít buď o vysněný dům, nebo o 250 tisíc korun jako pokuty za nedoržení termínů, ačkoliv za to vůbec nemohou. Původně totiž nic nebyl problém, jak sliboval pan makléř. Ne nadarmo se říká: "Když ptáčka lapají, dobře mu zpívají." 

Realitním makléřům jde často jen o provizi. Někdy se neštítí ani podrazů. Tady máte jeden




Rodina Poplatkových má velmi nepříjemnou zkušenost s realitní kanceláří působící po celé České republice.

Aktuálně pomáhají pro babičku vyřizovat koupi domu. Našli dům, který je pro ni ideální, přes realitní kancelář, kterou neváhali kontaktovat. Ozval se jim realitní makléř, který měl nemovitost na starost a domluvil s nimi schůzku. Makléř  byl samý úsměv a ochota, od pohledu a prvního dojmu radost s ním obchodovat. Po podpisu rezervační smlouvy začalo ovšem peklo.

Dům za necelých pět milionů korun je jako dělaný přímo pro babičku Poplatkovou. A jednalo se o jasnou volbu. Proto Poplatkovi neváhali podepsat rezervační smlouvu a hned druhý den uhradili rezervační zálohu 100.000 korun. Zároveň nabídl makléř zajištění prodeje bytu, v němž babička Poplatková dosud bydlí. Makléř zároveň ujistil Poplatkovi, že prodávající domu počítají s dvouměsíční rezervací a nemají žádný problém s tím realizovat prodej a připsání peněz do konce roku.

Bohužel hned na začátku makléř Poplatkovi zklamal, kdy se jim snažil vnutit informaci, že byt v Praze má hodnotu jen maximálně 3.600.000 korun, že požaduje výhradní smlouvu, a že jinak a ani za víc se byt prodat nemůže, resp. by se to nestihlo. Poplatkovi na to měli zdaleka jiný nazor, a proto nakonec služeb tohoto Makléře nevyužili.

Naopak zhruba za týden rádi využili služeb realitní makléřky fungující pod hlavičkou stejné firmy v Praze, která je ujistila, že prodejní cena může být výrazně vyšší a dokonce může překročit 4 miliony korun a výhradní smlouva není vůbec třeba.

Za cenu přesahující 4 miliony korun se byt v Praze během tří týdnů prodal. Bylo pouze potřeba, s ohledem na lhůty a koronavirovou krizi, která způsobila problémy na úřadech a zpoždění procesů, upravit dobu rezervace pro dům, kde žádali Poplatkovi prodloužení o měsíc.

Když se informaci dozvěděl původní makléř, napsal Poplatkovým rozhořčený mail, že byt měl prodávat on, slíbili mu to a nyní využili služeb jiného makléře. Jednání Poplatkových ho prý zklamalo. Při nepříjemném telefonickém hovoru pak Poplatkovým vynadal a odmítl s prodávajícími domu vyjednat podporu pro měsíční posunutí termínu.

Tím vystavil Poplatkovi dosti nekomfortní situaci, kdy jsou tlačeni do podpisu smlouvy, aniž by ještě věděli parametry smlouvy k bytu a podmínky úhrady a nemohou ani vyloučit zpoždění způsobené vývojem momentální pandemie koronaviru. Makléř pak prohlásil, že prodávající s posunutím termínu nesouhlasí a Poplatkovi, ať si poradí, jak chtějí. Připomínáme ještě, že jak koupi domu, tak prodej babičky bytu organizovala jedna a tatáž realitní kancelář působící po celé ČR, jen jiný makléř.

Nakonec byli Poplatkovi nuceni se sami na vlastní žádost sejít s prodávajícími domu a těm situaci vysvětlit. Na místě se dokonce dozvěděli, že prodávajícím domu bylo slíbeno, kritizovaným makléřem, že peníze budou mít na účtě nejpozději do konce rezervační doby domu, což je zjevný nesmysl. Do konce rezervační doby měla být s prodávajícími podepsána pouze kupní smlouva, a tím se měl teprve spustit proces převodu. Rozhodně se nejednalo o termín pro úhradu peněz. Právě proto také prodávající nesouhlasili s prodloužením rezervační doby. Makléř tedy v omyl uvedl i prodávající.

Poplatkovi dokonce po důkladnějším prostudování rezervační smlouvy zjistili, že se podpis makléře nápadně shoduje s podpisy prodávajících. S největší pravděpodobností se tak podepsal na rezervační smlouvu makléř za prodávající, což smí pouze v případě, pokud by s prodávajícími měl výhradní smlouvu, což nemá, takže Poplatkovi také aktuálně řeší tuto komplikaci, která by mohla dokazovat, že rezervační smlouva není vůbec platná.

Je smutné, jak se dokáže člověk, který je zahořklý jen proto, že nedostal, z důvodu svého pochybného postupu, další zakázku, mstivě chovat, přestože shrábnul provizi za prodej domu a následně se odmítl zabývat problémem či spíše řešením situace kupujících a prodávajících domu.

V zájmu uzavření obchodu a zajištění provize poskytoval tento makléř oběma stranám buď neúplné nebo přímo lživé informace.

Celou věc Poplatkovi stále řeší a hrozí jim, že chováním makléře přijdou buď o dům, nebo budou nuceni hradit velmi vysoké sankce za nedodržení lhůt, ačkoliv za to vůbec nemohou.



Realitním makléřům jde často jen o provizi. Někdy se neštítí ani podrazů. Tady máte jeden

Realitky
Realitní trh je džungle. Dělá to kdekdo a na nic se nehledí. Měl by tu přijít pořádně napsaný zákon ...
nápad
A napadlo tedy Poplatkovi stěžovat si na makléře a řešit celkou situaci s vedením oné realitky, včet...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16625925456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více