Rodina Poplatkových:
Blíží se konec moratoria na odklad splátek. Co se bude dít dál?


25. 09. 2020  10:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Naše rodina Poplatkových si odložila splácení své hypotéky. Stejně jako ostatní lidé řešíme, co se stane po konci odkladu splátek. Na konci měsíce října končí zákonné moratorium, kdy si mohli dlužníci odložit splátky hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Od listopadu tak začne 345 000 dlužníků, včetně rodiny Poplatkových opět splácet. Co tedy bude dál?

Rodina Poplatkových: Blíží se konec moratoria na odklad splátek. Co se bude dít dál?




Banky obdržely od jara více než 345 000 žádostí o odklad splátek. Žádost mohla být podána buď na základě nabídky bank na až tříměsíční odklad splátek nebo na základě zákonného moratoria na až šestiměsíční odklad. Lidé tak mohli ušetřit na splátkách a úrocích po dobu odkladu desítky tisíc korun.

Reálně se však nejedná o úsporu, ale o odklad splátek na pozdější dobu. Pro dlužníky je však toto řešení velmi výhodné.

Poplatkovi ušetřili (odložili) 60 tisíc korun

V případě naší rodiny máme hypotéku ve výši 10 tisíc měsíčně, rozuměno splátky včetně úroků. Na splátkách a úrocích jsme za šest měsíců odkladu splátek ušetřili 60 tisíc korun, které jsme mohli použít na jiné nutné výdaje. Jak pan Poplatek zjistil, že typicky se odklad splátek týkal lidí, kteří přišli o zaměstnání, snížil se jim příjem nebo museli omezit či zrušit své podnikání. V celkovém vyjádření tak klienti s odkladem splátek ušetřili na těchto splátkách celkem více než 10 miliard korun. Naopak tato částka chybí bankám a je také důvodem výrazného poklesu zisků bank za první pololetí tohoto roku.

Domeček s chlapečkem, peníze

Co se stane s odloženými splátkami

Pan Poplatek přímo u své banky pro vás zjistil, že odložené splátky nejsou úsporou v daném smyslu slova. Splátky se odsunují o leta či desítky let na konec splátkového období. Například pokud sjednaná hypotéka končila poslední splátkou lednu roku 2023, pak půlroční odklad splátek posune konec splácení na červen 2023.

Paní Poplatková si vzala tužku a spočítala, že pro klienty je toto řešení velmi výhodné. Například při konci splácení za deset let budou mít totiž odložené splátky pouze dvou třetinovou či poloviční hodnotu. Při současné inflaci 3 procenta ročně se tak hodnota splátky za deset let sníží o více než 30 procent. Naopak klienti za deset let více vydělají. Splátky, které se odloží o mnoho let či desítek let budou hodnotě výrazně nižší. Naopak banky odložením splátek prodělají.

IMG_20200118_164412 

Kdy přesně začnou klienti opět splácet

Je povinností banky informovat klienty o konci moratoria, tedy odkladu splátek a zaslání nové kalkulace splátek a termínů včetně počátku splácení. Klienti tak musí především hlídat komunikaci s bankou, která si opět začne z účtu strhávat splátky, resp. si klient nově obnoví či nově zadá trvalý platební příkaz pro úhradu splátek.

Základní informace:

- splátky a úroky se posunují na konec splácení

- odklad splátek platí do konce měsíce října 2020

- po uplynutí konce odkladu splátek bude pokračovat běžné splácení dříve určených částek

- odklad se týkal 345 000 žadatelů



Rodina Poplatkových: Blíží se konec moratoria na odklad splátek. Co se bude dít dál?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16576548080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více