Špatné informace z banky málem připravily klienta o tisíce


02. 12. 2019  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH LIDÍ: Aneb, že se nevyplatí spoléhat se na ujištění či pouhé informace zástupce banky, nebo zaměstnanců na help linkách. Instituce vás nebudou váhat pokutovat. ČTĚTE DÁLE!

Špatné informace z banky málem připravily klienta o tisíce




Pan Leoš zažil nepříjemnou zkušenost se svou bankou, která mu strhla nevídaných 11 tisíc korun jako poplatek. Vše nakonec dobře dopadlo, ale stálo to hodně úsilí a nervů. Co se stalo?

<hr>

Leoš dva dny předem nahlásil svojí osobní bankéřce mimořádný výběr 1,1 milionu korun ze svého účtu. Nicméně vzápětí, tedy asi za 3 hodiny, byl Leoš nucen z důvodu zrušení svého obchodu tuto objednávku telefonicky zrušit. Myslel si, že to udělal řádně a v dostatečném časovém předstihu, že je vše vyřízeno a banka vzala zpětvzetí žádosti na vědomí. Navíc bankéřka Leošovi sdělila, že objednávku na výběr peněz v podstatě ani rušit nemusel, neboť při nevyzvednutí peněz prý žádná sankce nehrozí. Tato informace se sice Leošovi nezdála, ale měl alespoň dobrý pocit, že původní objednávku u banky formálně zrušil.

O to více byl Leoš šokován, když se mu z jeho účtu nevysvětlitelně strhlo 11 tisíc korun. Tento poplatek odpovídal přesně 1 % z částky, kterou měl Leoš v úmyslu původně z banky vybrat. Zřejmě se jednalo o trest za to, že si Leoš žádné peníze nakonec nevyzvedl. Po nalezení tohoto poplatku opět zavolal své bankéřce, která mu ovšem sdělila, že měl objednávku na výběr hotovosti zrušit přímo u pobočky, u které ona tento výběr objednala.

Navíc bankéřka Leošovi zapřela svou původní informaci, že objednávku nemusel vůbec rušit. Leoš se proto logicky rozhodl podat reklamaci, která trvala sice déle než měsíc, ale nakonec byla úspěšná. Celou částku zmíněné sankce vrátila banka zpět na Leošův účet a uznala, že udělala chybu. Leoš také obdržel od banky omluvný dopis. Jeho odhodlání bylo ale přímo úměrné výši poplatku. V případě nízké částky by zřejmě, podle vlastních slov, reklamaci nepodal a nechal to být.

Čeští klienti se bohužel vyznačují právě tím, že svá práva dostatečně nehájí a obávají se jít s velkými společnostmi do jakéhokoliv sporu. To dává nejrůznějším institucím a obchodníkům příležitost uplatňovat často smyšlené a nepodložené nároky a pak čekat, kdo dobrovolně zaplatí a bránit se nebude. A těch pár stížností, reklamací a žalob, které klienti podají, není problém pozitivně vyřídit. 

CELÝ SERIÁL O FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

Kniha PN bankovky kolem

Knihu můžete zakoupit přímo zde za pouhých 100,- Kč

 



Špatné informace z banky málem připravily klienta o tisíce

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více