Trump a jeho zeď. Mexiko skutečně může její stavbu zaplatit


28. 02. 2017  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Stěžejním volebním slibem Donalda Trumpa byla stavba "Velké ameriské zdi" u hranic s Mexikem. Postavení by asi nebyl problém. Trump však slíbil, že stavbu zdi zaplatí Mexiko. Víme jak to udělat.

Trump a jeho zeď. Mexiko skutečně může její stavbu zaplatit




Donald Trump slíbil v rámci svých volebních slibů, že postaví na hranicích s Mexikem několik tisíc kilometrů dlouhou zeď. Bezesporu půjde o investice v řádech desítek miliard dolarů. Současně také slíbil, že stavbu zdi nezaplatí USA, ale zaplatí ji Mexiko, z nějž přichází do USA nejvíce migrantů, resp. ilegálních imigrantů.

Mexiko už hrdě takový požadavek odmítlo a není se čemu divit. Žádný stát nemůže druhému suverénnímu státu přikazovat, co má financovat, v jakém rozsahu, a tím spíše, když se má stavba navíc nacházet na území druhého státu. Ideologicky je navíc stavba považována zahrát proti nešvarům, které přicházejí do USA od jejich jižního souseda. S tím se Mexiko jistě nebude chtít smířit.

Trump slíbil, Mexiko odmítlo. Co teď? Zahodí Donald Trump svůj hlavní předvolební tahák do koše? A prostě lidem sdělí, tak jak je to zvykem v České republice. Slíbil jsem vám to, snažil jsem se to prosadit, ale bohužel v současných politických poměrech nebylo prosazení možné. Je mi líto. Takový přístup se ale v USA nenosí. I přes odmítnutí Mexika má Donald Trump trumfy v rukou a může i přes odpor Mexika svůj slib splnit. Jak?

Pro splnění cíle může Trump využít ochranářství. Vše se dobře doplňuje

Součástí politiky Trumpa je i ochranářská obchodní politika. Trump slíbil bránit levným dovozům a naopak podporovat investice v USA. To vše i za cenu zdražení jinak dnes velmi levných produktů dovážených z Číny a Mexika. A právě to může být zdroj pro financování zdi. Donald Trump bude tlačit na Mexiko v podobě cel a obchodních bariér. Pro Mexiko je jakákoliv obchodní překážka při vývozu do USA velmi nepříjemná. Zablokování dovozů produkůt z Mexika by pro Mexiko znamenalo bezesporu mamutí ekonomickou i sociální krizi. Jen vzájemný obchod mezi Mexikem a USA představuje 500 miliard dolarů za rok. Vzhledem k tomu jsou odhadované náklady na stavbu zdi nepodstatné. 

Stavba zdi se může financovat z cel a poplatků

Donald Trump může zvolit buď vyděračskou politiku a hrozit Mexiku výraznými cly, pokud se na financování stavby zdi nebude přímo či nepřímo podílet. Nebo může tyto překážky zavést a z výnosů cel financovat stavbu zdi. Ano, řekne si čtenář, nakonec zaplatí tyto výdaje spotřebitel v USA, na druhou stranu ale to také nemusí být tak jisté. USA může Mexické produkty dovézt z jiných, levnějších zemí, nebo se vyšší cla nemusí na ceně projevit v plném rozsahu. Marže si mohou snižovat i Mexičtí výrobci, pokud budou chtít být schopní po zvýšení cel být na trhu v USA konkurenceschopní. 

Donald Trump může dosáhnout svého a jako tvrdý podnikatel zřejmě za svým půjde. Má možnosti a nástroje, jak svého dosáhnout. Voliči v konečném důsledku nemusí potrestat při dalších prezidentských volbách za to, že jim zdražila avokáda, ale za to, že nesplnil svůj hlavní volební slib a zeď na hranicích s Mexikem buď vůbec nepostavil, nebo ji zaplatili v plném rozsahu američtí daňoví poplatníci.

 

 

 



Trump a jeho zeď. Mexiko skutečně může její stavbu zaplatit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16617947488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více