Vrba:
Formulář pro zahraniční platby. Standardní znamená nejdražší? Banka uvádí na pravou míru


24. 09. 2015  00:59     Redakce BP     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Čtenář si stěžuje na Raiffeisenbank, že mu strhla z jeho účtu poplatek 500 korun za platbu na Slovensko. Bylo to oprávněné? A co na to říká Raiffeisenbank? ČTĚTE DÁLE!

Vrba: Formulář pro zahraniční platby. Standardní znamená nejdražší? Banka uvádí na pravou míru




Čtenář a klient Raiffeisenbank využil pro platbu do zahraničí ze svého internetového bankovnictví možnost "standardní platba". Nevšímal si tedy další dvou možností popsaných pomocí zkratek. Představa "standardní platby" přitom logicky odkazuje na standardní a tedy levné řešení. Nikoliv řešení nadstandardní s dražšími a luxusnějšími službami. Výsledek? 500 korun poplatku za tuto minimální platbu. Z reakce a vysvětlení Raiffeisenbank však vyplývá, že platba byla poslána do zahraničí v Český korunách, kde je onen zmiňovaný polatek a nikoliv přímo v Eurech, kdy je poplatek výrazně nižší a činí 220 korun. V případě častějšíc plateb pak banka umožňuje snížení poplatku za platbu do zahraničí až na 50 korun. 

Stížnost čtenáře:

Zdravím,

níže malá, ale drahá zkušenost u Raiffeisen. Raiffeisen banka mi strhla z podnikatelského účtu poplatek 500 Kč, za poslání částky 515 Kč na Slovensko. Kromě nehorázné výše poplatku je vtip v tom, že formulář je nastaven na nejdražší variantu popsanou jako Standartní :) 

Každý nezkušený se tak automaticky splete (dle mého názoru). Navíc přednastavená je právě varianta "Standartní", další dvě varianty jsou popsány SEPA a EUROPLATBA

NASTAVIT FORMULÁŘ ( ) SEPA ( ) EUROPLATBA (X) STANDARDNÍ 

Nechápu logiku nastavení formuláře, přednastavená je varianta, která je nejméně výhodná pro zákazníka?! Usoudil bych ze slova standartní, že je to platba nejlevnější, zvláště pokud je přednastavena…
Ale možná jsem jen hloupý podprůměrný uživatel eKonta od RB a většina uživatelů tento fígl zná, nebo si automaticky zavolá a čeká 15 min. na zelené lince, aby se pak bankéře zeptal, zda "standartní platba" je opravdu standartní. 

Tak jsem si trochu ulevil :)

S pozdravem 

Reakce a vysvětlení Raiffeisenbank:

Z toho, co píšete níže je patrné, že klient poslal z neznámého důvodu do zahraničí platbu v českých korunách a nikoli tedy v eurech, tj. domácí měně na Slovensku. Tato skutečnost je velmi důležitá. Ve chvíli, kdy totiž klient posílá do zahraničí částku v korunách, jde o standardní zahraniční platbu, která je zpoplatněna poplatkem v rozmezí 500 - 1500 Kč (v závislosti na výši zasílané částky). Mnohem výhodnější je samozřejmě pro klienty posílat do zahraničí částku v eurech, čehož naši klienti v drtivé většině naprosto běžně využívají. Zde je poplatek 220 Kč za odchozí platbu. Pokud by pak klient posílal eura do zahraničí pravidelně, může si zakoupit např. balíček deseti plateb za 500 Kč a jedna platba by jej tak vyšla na 50 Kč. K nastavení našeho formuláře si dovoluji uvést, že je nastaven tak, aby vyhodnocoval každou platbu a přiřadil vždy pro klienta výhodnější poplatek. Klient tedy může zadat i "standardní" platbu v eurech a systém automaticky vyhodnotí, že se jedná o daný typ platby a zaúčtuje poplatek nižší.       

Přeji pěkný víkend a srdečně Vás zdravím. 

DALŠÍ STÍŽNOSTI NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE BANKA NALEZNETE V SEKCI VRBA ZDE!

Maskot OFFICIAL



Vrba: Formulář pro zahraniční platby. Standardní znamená nejdražší? Banka uvádí na pravou míru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16684961760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více