Deutsche Bank hrozí krachem. Čeká nás nová finanční krize?


20. 10. 2016  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

V ohrožení jsou mamutí Evropské banky, můžeme se často dočíst v titulcích novin. Hrozí nová finanční a ekonomická krize. Máme se takového vývoje obávat i v České republice? Co nám hrozí?

Deutsche Bank hrozí krachem. Čeká nás nová finanční krize?




Jedna z největších Německých bank má velké problémy. Nejen že se potýká se starými špatnými pohledávkami a nekvalitními dluhopisy, ale další problémy i nadále vznikají. V případě finanční krize by tato banka byla jedním z hlavních adeptů na krach a ukončení činnosti. Bohužel tato předpověď se netýká jen velké Německé banky, ale také některých bank v Itálii a dalších zemích, o Řecku nemluvě.

Jakýkoliv pád takto velké banky by beze sporu mohl odstartovat problémy dalších finančních institucí, ale i celých odvětví ekonomiky. Právě u našeho největšího obchodního partnera, na němž je naše ekonomika závislá, by to byl velký problém, který by se zprostředkovaně přenesl i na tuzemskou ekonomiku. Tento vliv by se však netýkal našeho bankovního sektoru, ale spíše zpomalení výroby v podnicích a následnému zpomalení tuzemské ekonomiky. K žádným ekonomickým a finančním šokům by zřejmě u nás nedošlo.

Naše banky jsou stabilní a ČNB přichází s preventivními opatřeními

Nejen že jsou naše banky velmi stabilní a silné, ale k jistotě přispívá i dohled České národní banky. Právě ČNB přichází v průběhu doby se stále novými opatřeními a doporučeními, které mají ještě zvýšit jistotu a stabilitu bank i bankovního sektoru v České republice. Velkou výhodou je, že to nejsou vynucená opatření, která by měla zastavovat či mírnit již vzniklou krizi a její dopady, ale jedná se o opatření preventivní.

Tato preventivní opatření do velké míry banky zlobí, protože jsou drahá a často zasahují do jejich volného podnikání regulací. Na druhou stranu zvyšují stabilitu sektoru a tak se tyto banky nemusí následně obávat žádných vnějších šoků, ani ohrožení svého hospodaření v budoucnu. Jedním z posledních preventivních opatření ČNB je doporučení bankám, aby přestaly poskytovat 100 procentní hypotéky od října roku 2016. Od dubna roku 2017 pak nebude možné poskytovat úvěry vyšší než 90 procent hodnoty nemovitosti. Navíc se bude regulovat počet hypotéky na 80 procent hodnoty nemovitosti, který budou banky moci poskytnout pouze 15 procent ze svého portfolia.

Německá vláda by Deutsche Bank padnout nenechala

Druhou věcí je role Německé vlády, která by zcela jistě svou největší banku ochránila před krachem. Nebylo by to rozhodně zadarmo, ale Německo zdroji potřebnými k sanaci a záchraně takto velké banky bezesporu disponuje. Pád Dutsche bank by totiž neznamenal jen pád jedné velké banky, ale ohrožení vkladů i budoucnosti mnoha Němců a to si Německá vláda rozhodně nemůže dovolit. Zatímco tedy Německo zdroje k záchraně svých bank má, jiná situace je v případě Itálie a dalších zemí. Těžko si představit, že by předlužená Itálie s vysoce schodkovým rozpočtem byla schopna zachraňovat a sanovat jednu ze svých největších bank. Riziko nejistoty a možných problémů tak nepřichází z Německa, ale spíše z jihu. 

KALKULÁTOR BANKOVNÍCH POPLATKŮ NALEZNETE A VYZKOUŠÍTE ZDE! 

pocitac



Deutsche Bank hrozí krachem. Čeká nás nová finanční krize?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16652151728

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více