Ekonomika České republiky se zvýšila silným tempem 3,1 procenta


07. 06. 2016  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ekonomika České republiky se navzdory očekáváním a odhadům zvýšila i v prvním čtvrtletí roku 2016 a to o silných 3,1 procenta. Jedná se z hlediska výkonu EU i sousedních zemí o nadprůměrný výsledek, který nikdo nepředvídal.

Ekonomika České republiky se zvýšila silným tempem 3,1 procenta




Růst ekonomiky o 3 procenta nikdo neočekával

Už za první čtvrtletí očekávali ekonomové i instituce pokles růstu hrubého domácího produktu, tedy všeho co se v ekonomice vyrobí a vytvoří ke 2,5 procentům či ještě níže. Dosažený výsledek je tak velmi dobrý.

Snižující se platby z fondů EU ekonomiku tolik nezpomalily

V prvním čtvrtletí roku 2016 působily proti růstu snižování objemu investic financovaných z fondů EU, které se velmi silně podílely na růstu ekonomiky v loňském roce. Naopak k růstu ekonomiky přispěly zvyšující se výdaje domácností, podpořené nižší nezaměstnaností a zvyšujícími se mzdami. Svůj díl, i když o dosti skromnější než v minulosti přinesl i průmysl, který za první čtvrtletí rostl o přibližně 2,5 procenta a dále také zahraniční obchod, kde se stále ještě zvýšil přebytek zahraničního obchodu.

Růst mezd je zásadní podmínkou pro další silný růst ekonomiky

Zásadním faktorem, který se podílel na takto solidním růstu ekonomiky, byly stále vysoké investice a dále zvyšující se výdaje domácností i firem, tedy spotřeba. Ta se stane pravděpodobně základem růstu i v budoucích měsících. Je tedy základním úkolem vlády a ČNB, aby stimulovaly ekonomiku jasně a dynamicky směrem k růstu mezd a dalšímu snižování nezaměstnanosti. Bez této dynamiky totiž nutně musí dojít ke zpomalování růstu ekonomiky.

Růst mezd i jejich objem má velký potenciál k růstu. Zatím jsou podhodnoceny

Domácí spotřeba a příjmy domácností jsou velmi silně pod svým potenciálem i pod úrovní, která by dovolovala síla a vyspělost ekonomiky. Na dosažení určité výše výkonu hrubého domácího produktu vynaložíme výrazně nižší úroveň mezd, než by tomu bylo při dosažení stejného výkonu například v Německu, Rakousku a dalších vyspělých zemích. Proto je právě v oblasti výše mezd a příjmů živnostníků a podnikatelů silný potenciál tohoto růstu.

Platy v Německu se nám opět vzdalují

Inspirací nám může být i velmi silný růst mezd v sousedním Německu, kde se mzdy zvyšují o více než 2,5 procenta. Opět nám tak naši západní sousedé z hlediska výše svých platů unikají a zvyšuje se dále rozdíl mezi Německými a Českými platy. Tedy i přes silnější růst ekonomiky se rozdíl v příjmech mezi tuzemskými zaměstnanci a zaměstnanci v Německu nesnižuje, ale naopak dále zvyšuje.

Zajištění dlouhodobého a stabilního růstu mezd a příjmů tuzemských domácností je hlavní podmínkou pro další silný růst naší ekonomiky a teoretického udržení růst ekonomiky tento rok nad třemi procenty.



Ekonomika České republiky se zvýšila silným tempem 3,1 procenta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16645277920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více