EU bude nařizovat výši limitu hotovostních plateb. Víte kolik už v hotovosti nezaplatíte?


15. 02. 2021  00:12     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Evropská unie plánuje zavedení celoevropského limitu pro hotovostní platby. I v případě zavedení takového limitu by se pro naše občany moc změnit nemělo. V jiných státech EU, ale budou posuny limitů výrazně vyšší. Limit hotovostních plateb rozčiluje tísíce Čechů, kteří nemohou například při koupi nemovitosti či auta zaplatit v hotovosti větší částku než určuje limit, který je v současnosti na 270 tisících korun.

EU bude nařizovat výši limitu hotovostních plateb. Víte kolik už v hotovosti nezaplatíte?




A tuzemský limit pro hotovostní platby je také v podstatě shodný s návrhem Evropské komise na jednotný limit hotovostních plateb v celé EU. Ten by měl činit 10 tisíc Euro. Při přepočtu na koruny by tak limit pro nás Čechy zůstal defakto stejný. Větší problém by měli lidé například v 9 zemích EU, kde žádné limity pro hotovostní platby stanovené nejsou. Pro některé státy EU by pak centrální limit znamenal snížení částky pro hotovostní platby.

Naopak pro Řecko by opatření znamenalo výrazný nárůst částky, kterou by mohli Řekové platit v hotovosti. V současné době totiž právě v Řecku platí nejpřísnější limit pro hotovostní platby v EU, a to pouhých 500 Euro, tedy přibližně 13 000 korun. Jakékoliv vyšší platby už musí Řekové provádět pouze bezhotovostním způsobem. 

Limity chrání před podvody a trestnou činností

Limity hotovostních plateb jsou zaváděny zejména jako preventivní opatření a ochrana před trestnou činností. Jedná se zejména o ochranu před daňovými úniky a praním špinavých peněz. Zrušení limitu by totiž znamenalo přesunutí mnohých transkakcí, které jsou nyní evidovány právě v elektronických formách při bezhotovostních transakcích do šedé zóny, kde pak mohou obýhat nekontrolovaně nebo fiktivně miliardy korun.

Na druhou stranu však obyčejným lidem či podnikatelům může limit komplikovat a znepříjemňovat život. Peníze které máte v ruce pak nemůžete defakto utratit nad výše uvedený limit. A to například při koupi auta, nebo menší nemovitosti, či nějakého zboží. 



EU bude nařizovat výši limitu hotovostních plateb. Víte kolik už v hotovosti nezaplatíte?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16598031408

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více