Finanční arbitr v novém:
financování ze státního rozpočtu a rozšířené pravomoci


30. 06. 2011  00:48     BP.com     komentáře (0)

Prezident Václav Klaus podepsal v minulém týdnu pět nových ekonomických zákonů. Jeden z nich byla i novela zákona o finančním arbitrovi. Tato novela rozšiřuje pravomoci finančního arbitra, a také upravuje zdroj financování jeho úřadu.





Nový zákon výrazně rozšíří pravomoci tohoto úřadu. Od 1. července 2011 bude finanční arbitr České republiky nově rozhodovat i spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. Jedná se tedy o spory mezi bankovními, nebankovními věřiteli a finančními zprostředkovateli na straně jedné, a spotřebiteli finančních služeb na straně druhé. Ač se to na první pohled nemusí zdát, změna je to zásadní. Proč? Zatímco současnosti spadalo do působnosti arbitra cca 170 institucí, nově to budou desetitisíce subjektů. 

.

ČTĚTE INFORMACE OD FINANČNÍHO ARBITRA NA NAŠEM WEBU

 

.

Arbitr bude také řešit spory mezi spotřebiteli a investičními fondy, investičními společnostmi, zahraničními investičními společnostmi a speciálními fondy kolektivního investování, které shromažďují peněžní prostředky od veřejnosti. Novela navíc stanoví, že výnos ze sankcí bude plynout přímo do státního rozpočtu, bude tak moci sloužit například právě na financování úřadu.

.

​Podle novely bude také Kancelář finančního arbitra organizační složkou státu, plně hrazenou ze státního rozpočtu prostřednictvím kapitoly Ministerstva financí ČR, což je velká změna. Dle původního zákona o finančním arbitrovi bylo financování úřadu FA ČR totiž zajišťováno prostřednictvím České národní banky. Osoba finančního arbitra i jeho zástupce bude jmenována vládou na návrh ministra financí.

 

.

ZKUSTE BANKERAT

 

.

Institut finančního arbitra byl zřízen k 1. lednu 2003, a to v rámci harmonizace práva České republiky se zeměmi Evropské unie. Finanční arbitr je kompetentní k rozhodování sporů mezi poskytovateli platebních služeb (např. banky nebo instituce vydávající elektronické platební prostředky) a uživateli platebních služeb (tj. klienti) při poskytování platebních služeb nebo mezi vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických peněz. Délka volebního období arbitra je 5 let.



Finanční arbitr v novém: financování ze státního rozpočtu a rozšířené pravomoci

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16645139488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více