Fincentrum Hypoindex červen 2012:
úrokové sazby klesají a klesat budou i nadále


18. 07. 2012  14:32     Miroslav Beneš     komentáře (0)

V červnu byl hypoteční trh znovu úspěšný. Klienti, kteří stále váhají nad hypotečním úvěrem, mohou z nastalé situace jen těžit. Úrokové sazby klesají, počty a objemy rostou. Navíc úrokové sazby u hypotečních úvěrů určitě s poklesem nekončí.





V červnu se opět snížila průměrná úroková sazba na 3,61 procenta. A pokles určitě nekončí. Na konci června totiž Česká národní banka snížila dvoutýdenní repo sazbu na 0,5 %, lombardní sazba klesla na 1,5 %. Naposledy ČNB snížila sazby před více než dvěma lety. Pokles sazby bude mít za důsledek oslabení koruny a zvýšení konkurenční schopnosti exportérů. Za předpokladu, že koruna neoslabí, může ČNB přistoupit k dalšímu snižování sazeb. Dostat se může také na nulovou, ne-li nižší hranici.

 .

Některé banky na snížení sazeb Českou národní bankou zareagovaly celkem rychle. Úrokové sazby poklesly na začátku července u České spořitelny a UniCredit Bank. Wüstenrot hypoteční banka sazby snížila už v polovině června. Většina analytiků totiž rozhodnutí ČNB očekávala. „Protože již od května cena zdrojů bankám klesá a navíc došlo v posledních červnových dnech ke snížení klíčové sazby ČNB, mají banky dostatečný prostor pro snížení sazeb i pod historická minima z loňského prosince – stačí jen, aby si některá z větších bank řekla o větší podíl na trhu,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. Volksbank sice nesnížila úrokové sazby, ale nově stanovila poplatek za zpracování hypotečního úvěru na jednu korunu. Na hypotečním trhu se také objevil nový hráč. V červenci začala nabízet hypoteční úvěry AXA Bank.

  Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX    

Oproti minulému měsíci znovu vzrostl počet uzavřených hypotečních smluv. Lidé si sjednali zhruba o 700 hypoték více než v květnu. Jejich počet se vyšplhal na 7 062. V červnu se zvýšily také objemy a přesáhly tak 11 miliardovou hranici. Celkem byly uzavřeny hypoteční úvěry v objemu za 11,629 miliardy korun.

     

Stejně jako v loňském roce byl červen pro hypotéky rekordní jak do počtu, tak do objemu. Navíc průměrné sazby spadly zpět na úrovně, kde se pohybovali na počátku roku. Zdrojem aktuálního poklesu je vyšší váha levnějších pětiletých fixací v preferencích klientů,“ dodává Josef Rajdl.

 


Fincentrum Hypoindex červen 2012: úrokové sazby klesají a klesat budou i nadále

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16653028464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více