Fincentrum Hypoindex:
počty i objemy hypoték klesají, nižší zájem je o refinancování


21. 08. 2014  16:40     TZ     komentáře (0)

V prvním prázdninovém měsíci úrokové sazby u hypotečních úvěrů znovu mírně klesly. Průměrné sazby hypoték se podle Fincentrum Hypoindexu  dostaly na 2,723 procenta. I když jsou úrokové sazby letos nižší než minulý rok, klientů ubývá. Může za to menší počet refinancovaných hypoték. 

Fincentrum Hypoindex:  počty i objemy hypoték klesají, nižší zájem je o refinancování




Ve srovnání s červnem je menší zájem o hypotéky. Banky poskytly v sedmém měsíci letošního roku 8 352 úvěrů. Lidé si sjednali hypotéky v celkovém objemu 14,12 miliard korun, což je o jednu miliardu méně, než tomu bylo v červnu. Po měsíci znovu klesla průměrná výše úvěru z 1,7 milionu korun na 1,690 milionu korun.

„Ani v prázdninovém čase se nezastavil kolotoč nových akčních nabídek. Rychlost poklesu sazeb sice oproti jarním měsícům polevila, pevné dno se však stále zdá mimo dohled. S debatou o prodloužení závazku ČNB udržovat uvolněnou měnovou politiku navíc získávají banky čas si rozmyslet, kam až jsou ochotny sazby stlačit,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Od začátku letošního roku jsou banky povinny ČNB hlásit, kolik hypoték je nových a kolik refinancovaných. Z výsledků vyplývá, že letošní rok je ve znamení nových hypoték a refinancované úvěry zůstávají spíš v pozadí.

Letos podle dostupných údajů bylo za první pololetí poskytnuto 21 procent refinancovaných úvěrů. Jen třetina klientů, kterým končilo fixační období, se rozhodla převést svou hypotéku k jiné bance.

První nabídka banky je většinou sestavena s dostatečným prostorem k vyjednávání – banky se logicky snaží vydělat a nemají důvod nabízet nižší sazbu, když existuje šance, že klient přijme i vyšší nabídku. Většinou není pro lepší sazbu nutné úvěr refinancovat – banky si začínají uvědomovat, že získat nového klienta je dražší, než udržet současného,“ dodal Josef Rajdl.

Fincentrum Hypoindex červenec 2014

hypoindex2
Více informací o aktuálním vývoji ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX, grafy a aktuální akční nabídky jednotlivých hypotečních bank naleznete na stránkách www.hypoindex.cz nebo na Facebook.com/Hypoindex.

Další zajímavé zprávy z bank naleznete ZDE!



Fincentrum Hypoindex: počty i objemy hypoték klesají, nižší zájem je o refinancování

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16656406864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více