FPV se postará díky smlouvě i o klienty poboček zahraničních bank


17. 03. 2011  11:41     ČTK     komentáře (0)

Klienti tuzemských poboček zahraničních bank nebudou muset v případě krachu banky cestovat kvůli výplatě náhrady do země jejího sídla. Česká republika se totiž připojila k mezinárodní dohodě o přeshraniční spolupráci mezi systémy pojištění vkladů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Fond pojištění vkladů.





 

  "Fond pojištění vkladů bude na území České republiky působit jako jediné kontaktní místo a po dohodě s tamním systémem pojištění vkladů může také zajistit výplatu náhrad vkladů," uvedla výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová. Mezi zahraniční pobočky bank patří například AXA Bank (Belgie), mBank (Polsko), Citibank (Irsko), ING Bank (Nizozemí) a Oberbank (Rakousko). Dosud otázky ohledně výplat klientů řešil FPV vždy bilaterálními smlouvami s národními pojistiteli vkladů v konkrétních zemích. Fond pojištění vkladů ratifikoval Multilaterální dohodu o spolupráci mezi systémy pojištění vkladů v EU, která se týká především způsobu komunikace mezi systémy pojištění vkladů a mezi systémem pojištění vkladů v hostitelské zemi s klienty poboček zahraniční banky v případě krachu banky a také způsobu výplaty náhrad vkladů. K této dohodě se k dnešnímu dni připojilo celkem 15 evropských systémů pojištění vkladů, mezi nimiž nechybí například Polsko, Nizozemí, Irsko, Velká Británie, Itálie a Dánsko. Nicméně v dohledné době by se měly pod smlouvu připojit i zbývající země evropské sedmadvacítky. Fond pojištění vkladů vznikl roku 1994 na základě zákona o bankách. Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, včetně úroků. FPV poskytuje náhrady za pohledávky z vkladů bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR ve výši 100 procent vkladu maximálně však 100.000 eur na jednoho klienta v jedné bance. Vklady klientů v pobočkách zahraničních bank, jejichž mateřská společnost má sídlo v zemích Evropské Unie, jsou pojištěny u systému pojištění vkladů působícího v sídle mateřské společnosti.    


FPV se postará díky smlouvě i o klienty poboček zahraničních bank

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16608754944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více