FT:
Velké evropské banky si musejí zajistit 108 miliard eur


24. 10. 2011  11:37     ČTK     komentáře (0)

Velké evropské banky dostanou šest až devět měsíců na to, aby si zajistily dodatečný kapitál v objemu 108 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Tvrdí to zdroje britského listu Financial Times, podle nichž se na této částce po maratonu jednání v sobotu v noci dohodli ministři všech 27 zemí Evropské unie. Nový plán bude oznámen na příštím summitu EU, který bude ve středu. Informovala o tom ČTK.





Nový objem předpokládaného zvýšení kapitálu, který je součástí plánu posílit evropský bankovní systém, je výrazně vyšší než původní odhady. I když se ministři na této částce dohodli už v sobotu, odklad oficiálního oznámení si vyžádal silný odpor ze strany členských zemí z jihu Evropy. Na ty připadá největší podíl nového kapitálu, který je třeba zajistit.

.

Ve středu by měla být známa i výše nezbytných státních garancí, která je klíčovou součástí celého záchranného plánu.

.

K částce 108 miliard eur, kterou si budou muset evropské banky pro posílení kapitálu zajistit, došel ve svých zátěžových zkouškách Evropský bankovní úřad (EBA). Ten o tom podle FT informoval i ministry financí EU. Díky zmíněným 108 miliardám eur by měly být banky schopny splnit požadavek devítiprocentní kapitálové přiměřenosti.

.

Analytik ČSOB Jan Čermák upozornil, že je těžké říci, zda je požadavek na navýšení oprávněný či nikoliv, neboť lídři měnové unie se stále nedohodli na tom, jak velká část řeckého vládního dluhu bude odepsána. "Spekuluje se o 50 až 60 procentech. Dokud unie nevyřkne toto číslo, stále půjde jen o zapřahání povozu před koně, kdy banky mají navyšovat kapitál kvůli potenciálním ztrátám vyplývajícím z bankrotu, jehož rozsah zatím není znám," sdělil Čermák ČTK.



FT: Velké evropské banky si musejí zajistit 108 miliard eur

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16561505136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více