Hyde park - K ukončení intervencí za slabší korunu nemusí příští rok dojít


20. 09. 2016  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář zpochybňuje, že příští rok dojde k ukončení intervencí proti silné koruně ze strany ČNB. Plánovaný termín už zpochybnil v médiích guvernér ČNB Jiří Rusnok. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - K ukončení intervencí za slabší korunu nemusí příští rok dojít




Pokud se připravujete a chystáte na to, že už příští rok skonči intervence České národní banky proti silné koruně, tak zpozorněte. Intervence vůbec příští rok skončit nemusí. Posunutí ukončení intervencí na druhou polovinu roku už připustil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. 

Jiří Rusnok ve svém prohlášení připustil odložení konce intervencí proti silné koruně až na druhé pololetí roku 2017. I když se nejedná o definitivní informaci, ukazuje na fakt, že se ČNB potýká s útoky spekulantů na blížící se konec intervencí a očekávané zhodnocení koruny.

Komentář Holise:

Silné koruny se dámy a pánové jen tak nedočkáte. ČNB se pustila do velké hry a teď neví jak z ní odejít. Rusnok už řekl, že plánovaný termín pro ukončení intervencí, příští rok v červnu neplatí a to ukončení se posune až na druhou půlku roku. A to nemusí být odsunutí poslední. Je jasný, že se Rusnok bojí dramatického zhodnocení koruny po ukončení intervencí. ČNB by se tak dostala do obrovské ztráty, kdy má teď nakoupeny desítky miliard euro v rámci intervencí, kdy prodává korunu a nakupuje euro. Hodnota eura v korunách by se tak dramaticky snížila. A zatímco dneska nakupuje ČNB eura za vysoký kurz, po posílení koruny by dostala za prodej přebytečných eur výrazně méně. Ty ztráty můžou jít do stovek miliard korun. A ten účet za intervence se může pěkně prodražit. Nehledě na to, že už teď je cítit, že ten ventil je pod obrovským tlakem a jak se blíží termín ukončení intervencí, tak se začíná hodně spekulovat na posílení koruny. ČNB pak musí víc a víc intervenovat a dál nakupovat za koruny drahé euro. Teď si neví s celou situací moc rady a tak ohlašují posunutí termínu pro konec intervencí. Ale bojí se toho jak čert kříže. To je můj názor.

Reakce naší redakce:

Máte pravdu v hodnocení té aktuální skutečnosti. Aktivita spekulantů, kteří cítí příležitosti a sází na brké posílení koruny je velmi vysoká. Pro ČNB  se tak jedná o poměrně velkou zátěž a může být skutečně velkým problémem z intervencí vyjít z co nejmenšími ztrátami a přitom eliminovat skokové posílení koruny. Pokud by totiž k takovému scénáři došlo, tak by to výrazně poškodilo ekonomiku a výrazně by to také znehodnotilo kroky, které Česká národní banka dosud udělala. Podle našeho názoru je velmi pravděpodobné, že s ohlášením konce intervencí bude i nadále ČNB intervenovat na trzích. Konec intervencí bude sice oficiálně oznámen, ale banka bude intervenovat dál, ale už ne za účelem udržení kurzu na nějaké stálé úrovni 27 korun, ale za účelem zpomalování růstu kurzu koruny. Tedy než aby došlo ke skoku hodnoty koruny o korunu za den nebo týden, bude ČNB zpomalovat toho zhodnocení a rozkládat ho třeba na několik týdnů či měsíců. Důvodem bude právě to, aby ČNB zabránila šoku ekonomiky z bleskového posílení kurzu koruny. V každém případě je konkrétní scénář, kterbý ČNB použije stále nejasný a rozhodně ho předem ČNB nebude představovat ani komentovat. Bude se totiž jednat o nástroj, který musí zůstat v tajnosti, aby se předešlo masivním spekulacím na trhu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NA AKTUÁLNÍ PROBLÉMY A TÉMATA NALEZNETE ZDE!



Hyde park - K ukončení intervencí za slabší korunu nemusí příští rok dojít

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16524725072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více