Hypoteční banka představuje Index cen nemovitostí


21. 04. 2011  08:25          komentáře (0)

Hypoteční banka přichází s indexem vývoje cen nemovitostí v České republice pod názvem Index cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX). Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří.





HB INDEX je zkonstruován s využitím hédonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Tyto parametry, jako přesná podlahová plocha nemovitosti, nebo její poloha vzhledem k nejbližšímu většímu městu, slouží k dalšímu upřesnění výsledného cenového indexu. Do modelu se vkládají údaje získané ze všech uzavřených hypotečních úvěrů u Hypoteční banky, kterých jen loni bylo přes 16 tisíc. Na přípravě indexu spolupracoval uznávaný odborník z Akademie věd ČR – Martin Lux, který je zároveň odborným garantem celého projektu. „HBINDEX se stává prvním pravidelně vycházejícím indikátorem cen nemovitostí, který je založen na konkrétních a přesných datech Hypoteční banky. K tvorbě indexu velmi pomohla i naše precizní databáze nemovitostí a napojení systému banky na data v katastru nemovitostí. Je obvyklé, že hypoteční banky obdobné indexy vydávají a obecně jsou považovány za indexy s velkou vypovídající cenou. Např. maďarská specializovaná FHB má svůj index a proto i my přicházíme s naším indexem,“ uvedl Jan Sadil, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky. „Díky tomu, že HB INDEX je konstruovaný na základně řady parametrů a na reálných tržních cenách nemovitostí klientů Hypoteční banky, vypovídá o růstu, či poklesu cen nemovitostí daleko přesněji, než indexy založené na nabídkových cenách. Rozptyl mezi nabídkovými cenami a reálnými tržními cenami může být i výraznější a v čase se mění.“ vysvětluje Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky. Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Jeho struktura bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejní Hypoteční banka každé čtvrtletí, přičemž jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo vůči hodnotám v 1.Q/2010. Kupříkladu hodnota HB INDEXu 104,6 značí, že ceny příslušného typu nemovitostí v daném čtvrtletí byly o 4,6 % výše, než ceny v 1.Q/2010. V 1. kvartále 2011 byl přitom HB INDEX u bytů 99,1, u rodinných domů 101,6 a u pozemků 104,6. HB INDEX není cenovou mapou, nepopisuje ceny konkrétních nemovitostí v konkrétních lokalitách.


Hypoteční banka představuje Index cen nemovitostí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16560831104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více