II. díl:
Proč jsou benzín a nafta levné? Co za tím stojí?


29. 09. 2015  00:37     Miroslav Zeman     komentáře (0)

DRUHÝ DÍL ČLÁNKU: V minulém článku jsme popsali příčiny poklesu cen ropy na světových trzích i u nás v České republice. Nyní se budeme zabývat možným vývojem těchto cen a vlivů na ně. ČTĚTE DÁLE!

II. díl: Proč jsou benzín  a nafta levné? Co za tím stojí?




Zatím to vypadá tak, že státy v Perském zálivu jsou připraveny držet těžbu na maximech tak dlouho, dokud výrazně neklesne produkce ropy v USA. Jakmile však tohoto cíle dosáhnou, budou postupně omezovat svou těžbu a budou se snažit o postupný růst cen suroviny. Pozitivně k cenám ropy může aktuálně přispět i vývoj v Iránu, který se dohodl s mezinárodním společenstvím a zavázal se utlumit svůj jaderný program. Výměnou za to má být umožnění neomezeného vývozu ropy z této země.

Nemůžeme také pominout ani vývoj v Číně, kdy ekonomika tohoto asijského tygra výrazným způsobem zpomaluje. Postupně se tak snižuje i poptávka po robě a plynu z této země, což opět může přidělat vrásky velkým producentům.

Cena ropy samozřejmě nezáleží jen na objektivních skutečnostech. Výše ceny je totiž tvořena i nejrůznějšími spekulacemi a fikcemi. Stačí, aby se udál nějaký teroristický útok na blízkém východě, a ceny ropy začnou stoupat. Je to v podstatě rutina. Obchodníci na burze monitorují zprávy ze světa, a když přijdou ty negativní, cena ropy roste, když přicházejí pozitivní, tak cena ropy klesá.  V současné době lze říci, že právě pozitivních zpráv v tomto oboru je více než těch negativních.

Budoucí vývoj cen ropy a tedy i následně pohonných hmot  bude záležet na vývoji ekonomiky, ale i politické a bezpečností situace ve světě. Ačkoliv se zdálo, že pokles cen, nebo udržování cen ropy na nízkých úrovních je pouze dočasný a bude trvat pouze tak dlouho, dokud těžaři z Perského zálivu nezískají převahu na těžaři z USA, nyní se zdá, že by pokles cen mohl být dlouhodobější. Důvodem jsou nižší poptávka z Číny, nástup nových producentů na trh - Irán a podpora vlády USA domácím těžařům, kteří se začínají situaci na trhu přizpůsobovat a snižovat své náklady.

Pro nás pozitivní informace je ta, že příští rok má ČNB ukončit své intervence k oslabování koruny. Její posílení tak v příštím roce může dále zlevnit ceny na čerpacích stanicích. V případě posílení koruny totiž dochází ke zlevňování dolaru, za který se nakupuje převážná většina ropy. Tento trend tak může i v následujícím roce přispět ke zlevňování cen pohonných hmot nebo jejich udržení na současné úrovni.

I. DÍL ČLÁNKU O CENÁCH POHONNÝCH HMOT NALEZNETE ZDE!

 



II. díl: Proč jsou benzín a nafta levné? Co za tím stojí?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16657443456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více