Leasing pro fyzickou osobu? Nemáme, jděte pryč, uslyšíte v leasingových společnostech


13. 01. 2011  00:49     ar     komentáře (0)

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který je účinný od 1. ledna letošního roku, zahýbal s podnikáním leasingových firem. Díra v zákoně totiž udělala z poskytování tohoto prostředku užívaného k nákupu automobilu, v historii u zákazníků velmi oblíbeného, naprosto neúnosný produkt.





Jde o to, že v novém zákoně o spotřebitelském úvěru je obsažen paragraf, který byl původně cílen jako ochrana spotřebitele. Litera zákona totiž umožňuje dlužníkovi do 14 dnů vypovědět smlouvu o půjčce, úvěru či leasingu, a to bez dlouhého vysvětlování. Stačí, když si „uvědomíte“, že je pro vás úvěr nevýhodný nebo že na jeho splácení nebudete mít peníze. jak bylo řečeno, tato norma se vztahuje jak na úvěry, tak na finanční leasingy. O NOVÉM ZÁKONU O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU ČTĚTE VÍCE ZDE. Pro poskytovatele leasingů jde o zásadní problém. Mohlo by se totiž stát, že se z nich stanou bezplatné půjčovny aut. V případě leasingu totiž automobil zůstává v majetku poskytovatele leasingu, na rozdíl od nákupu na úvěr. „Co když přijde člověk, koupí si na leasing třeba Porsche, objede s ním za týden půl Evropy a pak nám ho vrátí s tím, že si uvědomil, že jeho zaměstnavatel asi zkrachuje a že na splácení leasingu nebude mít peníze?“ ptá se Milan Kureň, který se zprostředkováním leasingů zabývá. „To auto už za původní peníze nikdo nikdy neprodá, může ztratit klidně i 30 procent původní hodnoty. Zkrátka a jednoduše, byla by to pro nás ekonomická sebevražda,“ obhajuje Kureň stopku poskytování leasingů pro fyzické osoby. Podobně se pro další média vyjadřovali i jeho kolegové. Sám Kureň počítá s tím, že pokud bude fyzická osoba chtít koupit automobil na dluh, musí si na něj vzít klasickou půjčku, nebo si založit firmu – na podnikatele se totiž nový zákon nevztahuje. Z první čtyřky v poskytování finančních leasingů pro fyzické osoby tlaku nového zákona zatím odolává jen leader trhu, společnost ŠkoFIN. Další tři největší hráči – UniCredit Leasing, Credium a ČSOB Leasing – přestali tuto službu poskytovat hned ode dne účinnosti nového zákona, tj. od 1. ledna 2011.

Podle mnohých odborníků zabývajících se financováním automobilů však konec finančního leasingu neznamená vůbec nic, neboť tento produkt nebyl v poslední době mezi kupujícími hojně využíván. „Podíl leasingových produktů, které u nás využívali fyzické osoby, tvořil v roce 2010 asi jedno procento z celku,“ doložil Jáchym Knedlhans, ředitel finančních služeb AAA Auto.



Leasing pro fyzickou osobu? Nemáme, jděte pryč, uslyšíte v leasingových společnostech

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16598039648

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více