Moravský Peněžní Ústav jako první podal žádost o bankovní licenci


16. 10. 2015  14:48          komentáře (0)

Společně se vstupem do svého 20. roku fungování na českém trhu Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo (MPU) zažádal Českou národní banku o udělení bankovní licence. Žádost byla předložena dne 20. 8. 2015 a její podání se spořitelní družstvo rozhodlo nyní oznámit oficiálně. MPU je první družstevní záložnou, která o bankovní licenci Českou národní banku zažádala. Tento krok je jedním ze zásadních milníků v historii Moravského Peněžního Ústavu.

Moravský Peněžní Ústav jako první podal žádost o bankovní licenci




Klíčové rozhodnutí podat do konce roku 2015 žádost o bankovní licenci Moravský Peněžní Ústav učinil již začátkem letošního roku. Od března družstvo podnikalo veškeré nezbytné kroky k přeměně z družstva na akciovou společnost a k podání žádosti o udělení licence k výkonu činnosti banky. Moravský Peněžní Ústav se tak stal první družstevní záložnou na tuzemském trhu, která o bankovní licenci požádala. 

„Příprava samotné žádosti byla náročným a vyčerpávajícím procesem, který trval bezmála šest měsíců a byl realizován ve spolupráci s předními odborníky v oblasti auditu a právního poradenství. V čele poradenského týmu stál bývalý guvernér doc. Ing. Zdeněk Tůma, CSc“ přibližuje Ing. Radomír Lapčík, LL.M., předseda představenstva a generální ředitel Moravského Peněžního Ústavu a dodává, že žádost byla předána v 7 pořadačích, které obsahovaly 839 samostatných dokumentů celkem o 4 113 stranách. 

„Významnou roli v celém procesu hráli bezpochyby naši zaměstnanci, bez jejich enormního nasazení v procesu implementování bankovních standardů i v procesu samotné přípravy žádosti bychom totiž nic podobného nemohli vůbec uskutečnit. Také bych rád poděkoval našim klientům za dlouhodobou podporu. Výsledkem našeho společného snažení bylo přesvědčivé schválení projektu změny právní formy z družstva na akciovou společnosti na členské schůzi, kde „pro“ hlasovalo 99,3 % hlasů přítomných členů,“ zdůrazňuje Radomír Lapčík

„Mým cílem je, aby MPU banka a. s. byla první českou konzervativní bankou, která se bude orientovat na výjimečné služby pro klienty s vyššími vklady a nemovitostní financování.“ upřesňuje Radomír Lapčík

Samotné licenční řízení u České národní banky může trvat i několik měsíců. Výsledek rozhodnutí by měl být znám v roce 2016, přičemž Moravský Peněžní Ústav bude po celou tuto dobu nabízet svým klientům plnohodnotný informační servis související s otázkami transformace MPU na banku. 

Moravský Peněžní Ústav – spořitelní družstvo (MPU)

MPU patří mezi největší spořitelní družstva v České republice (podle počtu svých členů i podle výše aktiv, která firma spravuje). Obchodní místa má v Praze, Brně a Zlíně. Svým klientům poskytuje individuální služby osobního bankovnictví a zajímavé podmínky při zhodnocování depozit. V oblasti poskytování úvěrů se MPU orientuje na podporu kvalitních podnikatelských záměrů zejména z oblasti developerského financování. Výjimečné úrokové podmínky a vysoký standard osobního bankovnictví stejně jako výjimečný a individuální přístup v oblasti financování zajímavých projektů v českém podnikatelském prostředí jsou základem soustavného růstu po 20letou historii MPU. Ekonomické ukazatele (31. 8. 2015): počet členů 12 005, výše depozit (včetně podřízených vkladů) 9,108 miliard korun, výše regulatorního kapitálu 1,246 miliard korun.



Moravský Peněžní Ústav jako první podal žádost o bankovní licenci

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16654599008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více