Navigátor bezpečného úvěru ukazuje směr zájemcům o půjčku


02. 12. 2011  08:08     P.T.     komentáře (0)

Zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček, posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů, nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti – to jsou hlavní cíle projektu Navigátor bezpečného úvěru, který dnes představují Karlova Univerzita a společnost EEIP, a.s., s garancí profesora Michala Mejstříka. Hlavním zjištěním Navigátoru je, že trh spotřebitelských úvěrů je v České republice rozdělený na dvě zcela odlišné skupiny – tzv. bezpečné věřitele s relativně vysokou mírou regulace a férovým přístupem k zákazníkům a tzv. predátory, kteří zpravidla zneužívají lidské touhy po penězích a úrovně finanční gramotnosti a půjčují za značně nevýhodných podmínek.





„Chceme do džungle spotřebitelských půjček přinést nástroj, který lidem umožní rychle a jednoduše zjistit, kde si opravdu nepůjčovat, a naopak jim pomůže zorientovat se mezi důvěryhodnými institucemi. Zájemci o půjčku potřebují srozumitelný žebříček sestavený právě na základě nejdůležitějších kritérií, která by měli sami zkoumat,“ uvádí garant projektu, profesor Michal Mejstřík. Dodává, že tato aktivita navazuje na doporučení Národní ekonomické rady vlády, jak řešit zadlužování Čechů, kterým je zlepšování finanční gramotnosti.

 

VÝSLEDKY A KONSTRUKCE NAVIGÁTORU BEZPEČNÉHO ÚVĚRU (NBÚ)

Výsledky odhalily dvě poměrně zřetelně oddělené skupiny poskytovatelů úvěrů: na jedné straně Navigátoru skončily instituce kontrolované Českou národní bankou a členské společnosti České leasingové a finanční asociace – tzv. bezpeční věřitelé. Na opačném konci ve skupině úvěrových predátorů se se značným odstupem umístily zpravidla anonymní firmy, jejichž regulace je v našem legislativním prostředí složitá. „Navíc je to jenom vzorek z těchto firem a jednotlivců, které jsme vytipovali na internetu nebo je zařadili na doporučení spotřebitelských organizací. Podle expertních odhadů jich na českém trhu působí tisíce, možná desetitisíce,“ uvádí Petr Teplý, hlavní manažer projektu a odborný asistent na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v Praze. . HLASUJTE O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011 - PRVNÍ KOLO . Bezpečný je podle Navigátoru takový úvěr, jehož parametrům žadatel rozumí, zná kvalitu vybraného poskytovatele a chápe důsledky splácení i nesplácení tohoto úvěru. Na základě těchto tří kategorií (s vahami 40 %, 40 % a 20 %) bylo stanoveno 13 kritérií, jejichž vážený průměr určil výsledné pořadí v Navigátoru. Finanční instituce byly posuzovány na příkladu třicetitisícové půjčky s roční splatností a stotisícové půjčky se splatností pět let. Pokud instituce získala 5-10 bodů, zařadila se do skupiny bezpečných, výsledek 0 – 4,99 bodů znamenal umístění mezi úvěrovými predátory. „Hodnotili jsme celkem 50 úvěrů domácnostem od 34 poskytovatelů. Každý věřitel měl možnost dílčí výsledky ověřit – učinilo tak pouze několik predátorů, avšak drtivá většina bezpečných půjčovatelů,“ přibližuje Petr Teplý.

Zatímco bankovní domy, platební instituce a zavedené nebankovní společnosti vykázaly vesměs bezpečné hodnoty, alarmující jsou výsledky firem s mírnější nebo v podstatě žádnou regulací – ani jedna totiž nezískala vyšší hodnotu než 3. Jejich rizikovost spočívá zejména v netransparentnosti (ne/poskytování informací před podpisem úvěrové smlouvy), vysokých cenách, přemrštěných pokutách při nesplácení a dalších zajišťovacích mechanismech (podpis bianco směnky, zajištění nízkého úvěru nesrovnatelně hodnotnější nemovitostí apod.). Je však pravda, že některým klientům bezpeční věřitelé kvůli jejich nízké bonitě nepůjčí a predátoři jsou v takovém případě jejich jedinou možností.

.

Poznatky Navigátoru bezpečného úvěru by měly primárně zlepšit orientaci Čechů na poli spotřebitelských půjček a pomoci jim rozeznat bezpečné a predátorské poskytovatele. Základem tohoto záměru proto budou pravidelná aktualizace, zdokonalování metodologie spolu s generováním dalších úvěrových témat. Například povinná registrace všech subjektů poskytujících spotřebitelské úvěry u finančního arbitra do konce roku 2011 poskytne další cenné poznatky do mozaiky o spotřebitelském financování v ČR.

.

Navigátor jako pilotní srovnávací projekt chce také vyvolat kvalifikovanou diskuzi nad tématem spotřebitelských úvěrů. Jeho závěry a know-how jsou k dispozici nejen odborné i laické veřejnosti, nýbrž i státním institucím či regulátorům ve snaze o zlepšení legislativního prostředí v této oblasti, což by mělo přispět i ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti. „Dlouhodobým cílem by mělo být, aby bezpečná část žebříčku zůstala ucelená, zatímco neuspořádaný a značně nesourodý zástup netransparentních poskytovatelů na druhé straně se zmenšoval,“ uzavírá Petr Teplý.+



Navigátor bezpečného úvěru ukazuje směr zájemcům o půjčku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16664246400

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více