Nový zákon o spotřebitelském úvěru je účinný již sedm dní. Co přináší?


07. 01. 2011  00:58     ar     komentáře (0)

Spotřebitelské úvěry jsou u nás stále oblíbenější, což nejlépe dokumentuje jejich nárůst v posledních letech. Ne vždy však je radost z pořízeného statku jedinou věcí, kterou musí dlužník řešit – problémy s nesplácenými úvěry nebo s uvázáním se k nevýhodným podmínkám jsou v České republice zcela běžné. I to bylo příčinou pro vznik nového zákona o spotřebitelském úvěru účinného od prvního ledna 2011. Co změna legislativy přinesla?





Zákon vycházející ze směrnice EU (Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/48/ES ze dne 23. dubna 2008 o smlouvách o spotřebitelském úvěru a o zrušení směrnice Rady 87/102/EHS) bude mít dopad jak na věřitele, tedy banky a nebankovní finanční subjekty, které spotřebitelské úvěry poskytují, tak na subjekty na poptávkové straně smluvního vztahu – na dlužníky. Bude se týkat všech spotřebitelských úvěrů v pásmu od pěti tisíc Kč do 1,88 milionu Kč, hypotéky nový zákon neupravuje.   Na straně věřitelů zákon vymezuje několik důležitých povinností. Nejen že věřitel bude muset dlužníkovi poskytnout všechny důležité informace o úvěru pod hrozbou vysoké sankce – při nedodržení má poskytoval půjčky povinnost úročit úvěr pouze diskontní sazbou ČNB (nyní je 0,25 % p.a.), ale také dát mu dostatečný čas na seznámení se smlouvou a zároveň zjistit, zda je dlužník schopen úvěr splácet. To má odstranit běžnou praxi některých vykutálených firem, které půjčují peníze nekredibilním klientům se záměrem tahat z nich penále za zpožděné splátky.   Další novinkou zákona je garantovaná možnost odstoupit od úvěrové smlouvy do 14 dnů od jejího podpisu. Pokud dojde k situaci, že při nákupu zboží klient podepíše úvěrovou smlouvy zvlášť od kupní smlouvy, zaniká při vrácení zboží i povinnost splácet úvěr. I při předčasném splacení budou dlužníci čelit mnohem výhodnějším podmínkám. U půjčky na více než rok bude věřitel moci požadovat maximálně 1 % z předčasně splacené částky, u kratších úvěrů pouze 0,5 % z předčasně uhrazené částky.   Změna se dotýká i hojně diskutovaného nástroje RPSN – roční procentní sazby nákladů. Kromě sjednocení metodiky ukládá zákon věřitelům povinnost upozornit na všechny potenciální platby, které v tomto ukazateli nejsou zahrnuty, ale v průběhu dlužného období mohou nastat. Všechny subjekty, které mají oprávnění půjčovat peníze, budou mít tuto informaci zapsanou v obchodním rejstříku. Tam si kdokoliv bude moci ověřit, že se při půjčce smluvně neuváže s lichvářem či jiným nežádoucím subjektem.   Leckohos napadne, že toto všechno bude banky něco stát. Ponesou náklady opět klienti - dlužníci? Podle průzkumu ČTK se nový zákon do cenové politiky bank nepromítne. "Dopad na cenu či dostupnost úvěrů novela mít nebude," uvedl ČTK mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Obdobně hovoří i ostatní zástupci bank. Mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek uvedl, že zákon nepovede ke zdražení úvěrových produktů banky. Změny neplánuje ani ČSOB. "ČSOB a Poštovní spořitelna přistoupily na nová pravidla již v polovině roku 2010. Z hlediska zdražování tedy nic neplánujeme, většina změn již byla provedena," uvedla Denisa Salátková z ČSOB. Úpravy, které zákon požaduje, si ovšem podle Venduly Volákové z tiskového oddělení České spořitelny vyžádaly určité náklady. "Ty se však nechystáme přenést na naše klienty," uvedla. Ani cenová politika Komerční banky není podle její mluvčí Moniky Klucové navázána na tuto novou regulaci.   BANKOVNIPOPLATKY.COM RADÍ ZADLUŽOVAT SE ROZUMNĚ. VÍCE ZDE.


Nový zákon o spotřebitelském úvěru je účinný již sedm dní. Co přináší?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16543810560

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více