Platební karta, která není od banky a má mnoho výhod


22. 10. 2020  17:36     Futurino s.r.o.     komentáře (0)

Češi nemají vůči kreditním kartám příliš pozitivní vztah, přesto jich nosí v peněženkách kolem dvou milionů a meziročně se počet vydaných kusů zvyšuje. Největší a zásadní rozdíl mezi ní a „klasickou“ debetní kartou je takřka každému dobře znám.

Platební karta, která není od banky a má mnoho výhod




Spočívá v tom, že držitel kreditní karty neplatí svými, ale vypůjčenými penězi. Svým způsobem jde tedy o půjčku a logicky se nabízí otázka, proč by měl produkt využívat někdo, kdo nemá hluboko do kapsy a disponuje vlastními penězi. Důvodů je více, a pokud držitel karty dodrží určité zásady, může pro něj být velmi výhodná.

S cizími penězi je nakupování bezpečnější

Kreditní karta funguje na principu revolvingového úvěru, na který se vztahuje bezúročné období. V praxi to znamená následující: držitel ji používá na nákupy libovolného zboží nebo úhradu služeb, a to takovým způsobem, že peníze čerpá (do výše schváleného limitu) a splácí zároveň. Pokud zapůjčené peníze vrátí v rámci bezúročného období, neúčtuje mu poskytovatel žádné úroky ani poplatky. Jinými slovy – držitel kreditní karty může až 50 dní (tak dlouhé bezúročné obdob nabízí např. SKIPPAY karta) nakupovat do výše nastaveného limitu a zaplatit až poté, případně platbu odložit. Pohyby na účtu lze sledovat v prostředí aplikace na počítači nebo mobilu, obdobně jako je tomu u debetní karty.

Velkou popularitu získala u lidí, kteří rádi nakupují online, ale obávají se podvodů ze strany nedůvěryhodných e-shopů. Díky kreditní kartě nemusí používat vlastní finanční prostředky a vždy platí penězi vydavatele karty – o své peníze tak v případě problému nemohou přijít. Tedy pokud se neprokáže, že došlo k chybě držitele, což se většinou neděje.

Kreditka však nabízí i další benefity – kromě bezplatného zapůjčení finančních prostředků, které je společné pro všechny produkty na trhu, pak poskytovatelé lákají na individuální slevy u vybraných prodejců, cashback nebo výhodnější směnný kurz. Karta tudíž nepředstavuje pouze možnost, jak nakupovat bezpečněji, ale svým držitelům za určitých okolností šetří peníze.

Možnosti využití kreditní karty jsou pestré. Ačkoliv je primárně určena pro bezhotovostní platební styk (online i v kamenných obchodech), v případě potřeby s ní lze vybírat peníze z bankomatu. Nutno podotknout, že tato transakce bývá poměrně drahá.

Na oblibě získává virtuální kreditní karta

Doby, kdy měla kreditní karta podobu fyzické platební karty, jsou minulostí. Do popředí se dostává tzv. virtuální karta, která umožňuje pohodlné placení mobilem. Uživatel se díky ní obejde bez fyzické kreditní karty, ale přitom se nemusí obávat žádných složitostí – úhrada v e-shopech probíhá naprosto standardním způsobem. S tím rozdílem, že se platební údaje nachází v mobilní aplikaci. S virtuální kreditní kartou lze zaplatit libovolné zboží – šperky, nábytek, oblečení, zkrátka cokoliv do stanoveného limitu. Její vystavení je otázkou chvilky – odpadá čekání na fyzickou výrobu a distribuci.



Platební karta, která není od banky a má mnoho výhod

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16547507024

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více