Pokud jde o reklamu finančních institucí:
Důvěřuj, ale prověřuj!


12. 03. 2012  13:20     bp.com     komentáře (4)

Dostal se nám do ruky zajímavý reklamní leták – dopis od firmy WPB, ve kterém tato družstevní záložna srovnává svůj termínovaný vklad s výpovědní lhůtou 12 měsíců s vybranými produkty konkurence. Ne že by termínovaný vklad společnosti WPB Capital nebyl na trhu konkurenční, naopak, ale přesto nám volba konkurenčních produktů do srovnání nějak neseděla...





Jednak se nám zdá, že se na trhu dá najít mnohem vybranější konkurence, než ta, se kterou se WPB srovnává, a druhak některé z avizovaných termínovaných vkladů jsou podle informací z přehledu úrokových sazeb dotčených bank ve skutečnosti spořicími účty bez výpovědní lhůty. Výhoda těchto produktů je zřejmá – nižší zhodnocení je vykoupeno okamžitým přístupem k hotovosti.

Na leták se můžete podívat zde (text pokračuje níže):

 

.

Poprosili jsme proto pana Karla Pluhaře, tiskového mluvčího WPB, o vyjádření, podle jakého klíče vybírali konkurenční produkty do srovnání a proč například nebyly zastoupeny ostatní družstevní záložny. Přetiskujeme jeho odpověď v plném rozsahu:

.

„Klíčem k výběru subjektů, s nimiž WPB Capital své produkty porovnává je, že z průzkumu trhu vyplynulo, že dané subjekty sdružení vlastníků aktivně oslovují a sdružení vlastníků mají v těchto ústavech uloženy značné prostředky. Z tohoto poznatku plyne, že WPB Capital se porovnává se subjekty, které jsou nejvýznamnější konkurencí, a vymezuje se vůči nim. Termínované vklady ostatních družstevních záložen nebyly použity z důvodu, že dle průzkumu trhu je podíl ostatních záložen v oblasti sdružení vlastníků minimální. Dalším z důvodů je, že WPB Capital vidí potenciál v širším oslovování vkladových klientů velkých a středních bank. Z velkých a středních bank pochází řada klientů, kteří si u WPB Capital zřídí termínovaný vklad nebo spořicí účet.

Co se týče produktů, s nimiž se WPB Capital porovnává, jedná se o termínované vklady. Pouze v případě ING Bank se jedná o spořicí účet. Důvodem k tomuto kroku bylo, že ING nenabízí možnost termínovaného vkladu v objemu 1,2 milionu, ale pouze do 500 000 Kč. Srovnání s ING Bank je důležité, jelikož dle průzkumu trhu se jedná o poměrně významného hráče v daném segmentu.

Jak jsem však zjistil, ze strany agentury zajišťující rozesílku došlo k chybě, kdy části oslovovaných sdružení vlastníků byla rozeslána finálně neschválená verze dopisu. V této verzi chybí u ING Bank poznámka, že se jedná o spořicí účet, nikoli termínovaný vklad.

Mrzí nás, že k tomuto nedopatření došlo a pro příjemce dopisu tak nebylo na první pohled zřejmé, že jeden z porovnávaných produktů je spořicí účet. WPB Capital činí maximum pro to, aby klienti dostávali úplné informace. Proto byla ve finální verzi, rozeslané na naprosto většinu sdružení vlastníků zahrnuta informace, že ING nabízí spořicí účet s okamžitou možností výběru prostředků.

Samozřejmostí je, že v případě zájmu klienta o služby WPB Capital, je klient informován osobním bankéřem o všech vlastnostech termínovaného vkladu, včetně nižší likvidity prostředků. Vzhledem k tomu, že rozesílka byla cílena na poměrně malou skupinu příjemců, u nichž předpokládáme značně nadprůměrnou finanční gramotnost, věřím, že jim nedopatření způsobilo minimální obtíže. Přesto však danou situaci vnímá WPB Capital vážně. Byly posíleny kontrolní mechanismy v oblasti komunikace ke klientům, aby k podobným pochybením nedocházelo,“ odepsal Karel Pluhař z WPB.

.

Což o tom, zní to dobře, ale podle údajů zveřejňovaných na stránkách jednotlivých finančních institucí se realita drobně liší. Tak například GE Money Bank nabízí za 1,40 % p.a. nikoliv termínovaný vklad, ale spořicí účet Genius II. s okamžitým přístupem k hotovosti (bez výpovědní lhůty). To samé platí pro produkt Šikovné spoření České spořitelny (i když tu samou částku nabízí ČS na termínovaném vkladu). Anoncované úrokové míry z materiálu WPB u Komerční banky ani u ČSOB se nám v přehledech úrokových sazeb těchto bank u vhodných produktů nalézt nepodařilo (ani v těch historických), o ING a spořicím účtu již byla řeč v samotném dopise.

Co z toho plyne? Když se vám dostane do ruky jakákoliv reklama, vzpomeňte si na okřídlené rčení „Důvěřuj, ale prověřuj“.



Pokud jde o reklamu finančních institucí: Důvěřuj, ale prověřuj!

Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16608684080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více