Poradna BP:
V současné době se mohou vyplatit dlouhé fixace úroků u hypoték


22. 09. 2014  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá našeho odborníka, jakou délku fixame má pro novou smlouvu o hypotečním úvěru zvolit. Situace se neustále mění a tak by čtenář ocenil radu nezávislé instituce či nezávislého poradce

Poradna BP: V současné době se mohou vyplatit dlouhé fixace úroků u hypoték




Náš poradce by volil v současné době již co nejdélší dobu fixace úrokové sazby. Samozřejmě by se musel posoudit i rozdíl v nabízených úrocích u pětileté či desetileté varianty fixace a například varianty fixace roční a to zda čtenář plánuje dluh doplatit dříve, nebo formou mimořádných splátek. Odpověď na dotaz čtenáře tak není úplně jednoduchá.

Dotaz čtenáře: 

Dobrý den, uzavírám s bankou novou smlouvu o hypotečním úvěru. Do příštího týdne se mám rozhodnout a bance sdělit jakou délku fixace preferuji. Na výběr mám ze tří možností fixace. Tedy fixaci jednoroční, fixaci tříletou a fixaci pětiletou. Prý má každá doba fixace své výhody a nevýhody, ale nic podrobnějšího jsem se od bankéře už nedozvěděl. Do doby konečného zkompletování smlouvy o hypotéce mám možnost bance sdělit, jakou délku fixace preferuji. Věci nějak moc nerozumím a nechci dát na doporučení banky, která není objektivním zdrojem informací, proto se  s důvěrou obracím na váš bankovní server.

Odpověď odborníka:

Před volbou konkrétní délky fixace se musíte zamyslet nad několika důležitými věcmi, které s délkou fixace a jejím účelem nutně souvisí. První věcí je, zda hypotéku zřizujete na dlouhou dobu splácení a neplánujete mimořádné splátky, mimo splátky dohodnuté ve smlouvě. Další otázkou je rozdíl v nabídce banky mezi úrokovou sazbou v rámci jednoleté fixace a úrokovou sazbou například v rámci pětileté fixace. Poslední důležitou otázkou je i výše úrokových sazeb u hypoték obecně a přepokady jeho dalšího vývoje v budoucnu.

Pokud jde tedy o první otázku. Pokud máte v úmyslu splácet hypotéku dlouhou dobu a v daném, stanoveném rozsahu pravidelných splátek, mžete klidně využít co nejdelší fixační doby. Pokud naopak plánujete přečasné doplacení hypotéky před dobou fixace, nebo nějaké vyšší, mimořádné splátky, tak rozhodně dlouhou fixaci nedoporučujeme, ale využijte pak fixaci co nejkratší.

Pokud jde o druhou otázku, tak tam záleží na rozsahu a rozdílu úrokových sazeb mezi jedotlivými variantami fixace. Pokud jsou rozdíly moc velké, například mezi jednoletou fixací, která bude výrazně nižší než úrok u pětileté fixace, pak je třeba posoudit, zda se dlouhá fixace v takovém případě vůbec vyplatí.

U třetí otázky můžeme dlouhou fixaci spíše doporučit. Úrokové sazby jsou totiž nyní na historickém minimu. Pokud budeme zastávat stanovisko, že úroky už mají jen velmi omezený prostor ke klesání, pak zůstane úroková sazby po určitou dobu stejná, nebo se spíše bude v průběhu doby zvyšovat. I v takovém případě je dobré si současné minimální úrokové sazby zafixovat na pět let dopředu.

Další otázky a odpovědi v naší poradně naleznete ZDE!



Poradna BP: V současné době se mohou vyplatit dlouhé fixace úroků u hypoték

Variabilní sazby
Vím že se klient rozhodoval mezi fixacemi, ale zajímal by mě i Váš názor na variabilní sazby. Díky...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16573469616

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více